Orman ve tarım arazilerine konut dikmeyin

bina

Toplu konut ve kentsel dönüşüm uygulamalarına öncülük etmekle görevli Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan’dan 2 büyük uyarı geldi. Vatan'ın haberine göre; İstanbul’da orman, tarım, kamu arazileri ile su havzalarına girilmemesini isteyen Turan, deprem felaketine karşı yürütülen kentsel dönüşümü zenginleşme aracı olarak görenlere de akıllarını başlarına alma çağrısı yaptı.

ARSALAR KISITLI

Arsa üretirken hakkaniyete bağlı kaldıklarını belirten Turan, dev yaşam alanları inşa edilebilecek arsa stoğunun kısıtlı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Artık İstanbul için arazi konusu kolay bir hadise değildir. Şöyle söyleyeyim Tekirdağ sınırından Gebze sınırına kadar ben ve arkadaşlarım neredeyse nokta nokta tüm arsaları, kamu parsellerini, nerenin tarım arazisi olduğunu, nerenin orman arazisi olduğunu, nerenin havza olduğunu biliyoruz. Çünkü bunlar şehrin tabir yerindeyse ‘haram sınırları’dır. Bunlara girmememiz, dikkat etmemiz gerekir.”

‘DEPREMDEN NASIL ZENGİNLEŞİRİZ’ DİYEN VAR

Nepal depremine değinerek, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğuna dikkat çeken Turan, şöyle devam etti: “Bir eleştiriyse bütün herkesin, bütün paydaşların aklını başına alması lazım. Diyoruz ki, ‘bir felaket gelecek, kentsel dönüşüm yapmamız lazım’. Masada oturan paydaşlar şunu konuşuyorlar, ‘Nasıl zenginleşiriz bu felaketten.’ Bir toplum deprem gibi bir tehlikeyle karşı karşıya kalacaksa bundan nasıl zenginleşiriz diye değil, nasıl bir fedakarlık yaparız da biz kendimizi, gelecek neslimizi ve ülkemizi bu felaketten koruruz bilinciyle yaklaşılması lazım. Kentsel dönüşümde artık daha farklı bir mantığa geçmeli.”