Orman yönetmeliğinin bazı maddeleri davalık oldu

Orman yönetmeliğinin bazı maddeleri davalık oldu

Türkiye Barolar Birliği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve cuma günü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren “Orman Kanunu'nun 17/3 ve 18'inci Maddelerinin Uygulama Yönetmeliği”nin iptali için Danıştay'a dava açtı.

"YÖNETMELİK, ORMAN TALANINA YOL AÇAR..."

TBB'nin başvuru dilekçesinde yönetmeliğin uygulanması halinde, "uzun vadede ormanların talanına olanak verileceğine" dikkat çekildi. Dilekçede, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının Anayasa'nın 56'nci Maddesi ile güvence altına alındığı da vurgulandı.

ORMANLIK ALANLAR İŞLETMELERE AÇILIYOR

Dilekçede, Anayasa ile güvence altına alınan bir hakkın, "belirsiz ifadeler içeren bir yönetmelik" ve "idareye sınırsız takdir hakkı veren bir düzenleme ile kısıtlanmasının" hukuka açıkça aykırılık teşkil ettiğine dikkat çekilerek, yönetmeliğin iptali istendi ve şöyle denildi: "Anayasa'nın 169'uncu Maddesi ile yerleşik Anayasa Mahkemesi kararları uyarınca da, devlet ormanları üzerinde ancak kamu yararı ve zorunluluk hallerinde irtifak hakkı tesisine olanak tanınacağının belirtildiği ve ormanlık arazi üzerinde yapılaşmanın zorunluluğunun tespitinde, yapılaşmaya konu kamu yararı ile; ormanın, orman olarak korunmasındaki kamu yararının karşılaştırılması ve üstün olan kamu yararının tercih edilerek ona göre izin verilmesinin gerekli olduğu” ifadelerine dikkat çekildi.

YÖNETMELİK NE GETİRİYOR?

TBB'nin iptalini istediği yönetmelik ile, ormanlık alanlarda enerji üretim santralleri, petrol ve doğalgaz boru hattı, petrol ve doğalgaz arama tesislerinin kurulmasına izin verilmesinin önü açıldı. Hürriyet'in haberine göre; Yönetmelik hükümlerine göre ormanlık alanlarda ayrıca, haberleşme tesisleri, işletilme ve yeraltı doğalgaz depolanmasına ilişkin tesisler ile eğitim ve spor tesislerine, yol, liman geri hizmet alanı, havaalanı, demiryolu, teleferik hattı, tünel gibi ulaşım tesislerine izin verilebilecek.