Orta Afrika'da 4 bin Müslüman camilere sığındı

Orta Afrika'da 4 bin Müslüman camilere sığındı

Banguili müslümanların kamyonlarla gelerek sığındıkları camide, Çad sınırına ulaşmalarında yardımcı olacak Afrika Birliği Barış Gücü MISCA askerlerini bekledikleri öğrenildi.

ÇOK SAYIDA MÜSLÜMANIN EVLERİ YAĞMALANDI

Evleri yağmalanan, yıkılan sığınmacıların büyük bir çoğunluğu su ve yiyecek sıkıntısı çekiyor. Sığınmacılar, bölgedeki Fransız askerlerinin, Hristiyan Anti-Balaka militanlarının uyguladığı şiddete göz yumduğunu ileri sürüyor. Bangui'de, Seleka'ya yardım ettikleri iddia edilen Müslümanların evleri ve çok sayıda cami yağmalandı. Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka isyancılarının, Hristiyan Devlet Başkanı François Bozize'yi geçen yıl Mart ayında devirmesiyle başlamıştı.

ÜLKEDE NÜFUSUN YARISI İNSANİ YARDIMA MUHTAÇ

Bozize'nin ardından göreve gelen Michel Djotodia, uluslararası ve bölgesel baskıların artması üzerine istifa etmiş, yerini Bangui Belediye Başkanı Catherine Samba-Panza almıştı. Seleka isyancıları ile Hristiyan anti-Balaka milisleri arasında çatışmaların devam ettiği ülkede nüfusun yarısının insani yardıma muhtaç olduğu belirtiliyor. BM Genel Sekreteri Ban'dan Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bölünme uyarısı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, iç çatışmaların devam ettiği Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki mezhepsel vahşetin Müslüman ve Hristiyanlar arasında 'de facto' bir bölünmeye neden olabilecek belirgin riskler taşıdığını belirtti.

MÜSLÜMANLARIN EVLERİNİ TERK ETMEYE ZORLANDIĞI BELİRTİLDİ

Ban, BM Barış Gücü operasyonlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Edmont Mulet'u, OAC'deki Afrika Birliği askerlerinin BM barışgücüne muhtemel katılım olasılıklarını görüşmek üzere ülkeye gönderdiğini açıkladı. Ülkenin demografik yapısını değiştiren şiddetin artarken Müslüman ve Hristiyanların evlerini terk etmeye zorlandığını kaydeden Ban; Avrupa Birliği'ne bölgedeki askeri birliklerini konuşlandırılması ve operasyonlarına hız kazandırması çağrısında bulundu.

BİNLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Genel Sekreter Ban Ki-moon, Fransa'ya da ek askeri birlikleri bölgeye göndermeyi gözden geçirmesini kaydederek, 'Mezhepsel vahşetin yaşandığı ülkede Müslüman ve Hristiyanlar de facto (fiili) şeklinde bölünmesine neden olabilecek belirgin risk bulunmaktadır. Ülkede giderek artan vahşetin önlenmesi için işbirliği içerisinde davranmalıyız' ifadelerini kullandı. BM, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, 2,2 milyon kişinin insani yardım ihtiyacı içinde olduğunu bildiriyor.