Orta Afrika'da barış anlaşması imzalandı
AA

orta afrika barış

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, imza töreninde yaptığı konuşmada, "Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki kardeşlerimize sesleniyorum: Size bir kez daha hatırlatmak isterim ki barış sizin içindir" diye konuştu.

Kenyatta, Bozize ve Djotodia'ya da "Hiçbir şeyin ülkenizin ihtiyacı olan barış sürecini etkilemesine izin vermeyin. Kendi milletinizin çıkarlarına göre hareket edin, başkalarının çıkarlarına göre değil" tavsiyesinde bulundu.

Kenyatta, gelecek nesiller için müreffeh bir Afrika için çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.

İmza töreninde anlaşmanın koşullarına ilişkin açıklama yapılmadı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan siyasi kriz sırasında çatışan silahlı Hristiyan Anti-balaka ile Müslüman Seleka grupları arasında geçen hafta Nairobi'de ateşkes anlaşması imzalanmıştı.

Seleka grubu üyelerinin, 2012 yılı Aralık ayında Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz patlak vermişti. Bozize'nin Mart 2013'te devrilmesinden ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığı görevine getirilmesinden sonra Hristiyan Anti-balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Çatışmalar, 2,2 milyon kişinin de insani yardıma muhtaç olmasına yol açmıştı.

Michel Djotodia, geçen sene başında görevinden ayrılmıştı. Orta Afrika Cumhuriyeti'nde, başkent Bangui'nin Belediye Başkanı Catherine Samba-Panza, Ocak 2014'te geçici cumhurbaşkanı olarak seçilmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)