Otobüs kazaları bilinci arttırdı

Otobüs kazaları bilinci arttırdı

Şehirlerarası yolcu otobüslerinde, ön koltuklar ile orta kapı önünde bulunan koltuklarda oturan yolcuların, emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunuyor. Araç seyahate başlamadan önce otobüs görevlileri, yolcuları emniyet kemerlerini takmaları yönünde uyarıyor.

''YOLCULARI UYARIYORUZ''

Daha önce birçok yolcunun bu uyarıları dikkate almadığını, ya da emniyet kemerini bağlayıp bir süre sonra açtığını söyleyen görevliler, yaşanan son kazaların ardından vatandaşların bu konuda daha dikkatli olduğunu söyledi. Birçok vatandaşın otobüse binişte kendiliğinden emniyet kemerini bağladıklarını söyleyen araç sürücüleri, “Yaşanan kazalara baktığımızda, emniyet kemeri kullanımı olmadığı için can kayıpları olduğunu gördük. Biz, araç yola çıkmadan önce, yolcularımıza emniyet kemeri takmaları gerektiğini hatırlatıyoruz. Araçta görevli arkadaşlarımız, yolculuk esnasında da zaman zaman kontrol ederek kemer takmayan yolcuları uyarıyorlar. Ancak son günlerde, emniyet kemeri kullanımının daha yaygın olduğunu gördük” dediler.

''HER ZAMAN DİKKAT EDİLMELİ''

Yolcular da otobüslerdeki emniyet kemeri kullanımının önemli olduğunu belirterek, “Son zamanlarda yaşanan kazalarla birlikte ön plana çıkmış bir uygulama oldu. Ancak sadece kazalarda değil her zaman dikkat edilmesi gereken bir kural” diye konuştular.

KEMER TAKMA ZORUNLULUĞU

Karayolları Trafik Kanunu'nun 78 maddesine göre, şehirlerarası otobüslerde arka koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil en ön ve önünde boşluk olan arka koltuklarda, önünde boşluk olan kapı önü koltuklarında, iki katlı şehirlerarası otobüslerde merdiven önü, en ön ve önünde boşluk olan en arka koltuklarda, masa etrafında bulunan koltuklardan aracın gidiş yönüne doğru olanlarda oturan yolcular için bulundurulması ve kullanılması zorunluluğu bulunuyor.