Özarslan'a son görev izni Başbakan'dan

Özarslan'a son görev izni Başbakan'dan

Balyoz'dan tutuklanan Korg. Mustafa Özarslan dün annesinin cenazesine katılamayacaktı. Çünkü yasa tutuklulara böyle bir hak tanımıyordu. Konu Erdoğan'a kadar gitti, komutan 'özel izinle' annesine son görevini yapabildi.

OĞLUNUN TUTUKLANDIĞINI ÖĞRENİNCE VEFAT ETTİ

8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan hakkında Balyoz'dan tutuklama çıkınca, tedavi gören annesi haberi duyup fenalaşarak hayatını kaybetti. Komutan tutuklu olduğu için cenazeye gidemeyecekti. Ancak Başbakan Erdoğan, 'insani bir durum' değerlendirmesi yaparak istisnai de olsa bir formül bulunmasını istedi. Bunun üzerine Savunma Bakanı gerekli talimatı verdi ve Komutan Özarslan annesini son yolculuğa uğurladı.

Balyoz Davası'nın 11 Şubat'taki duruşmasında tutuklanan 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan'ın annesi Bedriye Özarslan, ayağındaki kırık nedeniyle 7 Şubat'tan bu yana GATA'da tedavi görüyordu. 11 Şubat Cumartesi günü hayattaki tek oğlunun tutuklanarak cezaevine konulduğunu öğrenince fenalaştı. Tansiyonu 6'ya düşen 84 yaşındaki Bedriye Özarslan, Yoğun Bakım Ünitesi'nde gözetim altına alındı. Ancak tüm müdahalelere rağmen, kalbi dayanmadı ve önceki gün hayatını kaybetti.

Genelkurmay rica etti

Babasını kaybettiğinde de görev başında olan Özarslan'ın, Hasdal Cezaevi'nde "tutuklu" olduğu için yasal engel nedeniyle annesine son görevini yapamayacak olması üzüntü yarattı. Genelkurmay Başkanlığı, Özarslan'ın cenazeye katılmasını sağlayacak bir formül bulunması için durumu Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e aktardı.

Gönül Erdoğan'a anlattı

Bakan Gönül de, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le görüştü. Ancak Ergin'in "tutuklu" bir kişinin cenaze törenine katılmasının yasaya aykırı olduğunu söylemesi üzerine iki bakan konuyu Başbakan Erdoğan'a anlattı. Erdoğan annesinin öldüğünü öğrenince Özarslan'ın cenazeye katılmasının sağlanmasını istedi. Ancak Başbakan'a hükümlüler için böyle bir imkan olmasına rağmen "tutuklu"ların cenaze törenine katılmasının, bu amaçla cezaevi dışına çıkmasının "yasaya aykırı" olduğu bilgisi verildi.

'O halde yasa değişsin'

"O halde bu yasayı hemen değiştirelim" diyen Erdoğan, "insani bir durum" değerlendirmesi yaparak "istisnai" de olsa bir formül bulunmasını isteyerek Özarslan'ın annesine son görevini yapabilmesinin sağlanması için talimat verdi. Başbakan, 8 Mart 2010'daki Elazığ depremi sonrasında gösterdiği çabadan dolayı Özarslan'a sarılıp teşekkür etmişti.

Cezaevine döndü

Erdoğan'ın bu talimatı üzerine "özel izin" formülü devreye girdi. Milli Savunma Bakanı Gönül, Hasdal Askeri Cezaevi yönetimine Kongeneral Özarslan'ın cenaze törenine katılabilmesi için "süreyle sınırlı tahliye için özel izin verildiğini" bildiren bir resmi yazı iletti. Bu yazı üzerine, Özarslan dün öğle namazından önce cezaevinden çıkarak annesine son görevini yerine getirebildi ve yeniden cezaevine döndü.

Haberal gidememişti

Ergenekon davasında tutuklu bulunan Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'a, babası Yaşar Ali Haberal'ın 23 Ocak 2010'daki cenazesine katılmak için izin verilmemişti. Bu durum kamuoyunda yoğun tepki çekmişti. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de 30 Eylül 2010'da gazetecilere yaptığı açıklamada "Cezaevi mevzuatını gözden geçirdiğimiz bir çalışma var. Özellikle tutuklu ve hükümlülerin bir yakınlarını kaybettiğinde cenazelerine katılmaları konusuna bakıyoruz. Çünkü tutuklular hiç çıkamıyor, hükümlüler ise sınırlı durumlarda gidebiliyor. Bunu gözden geçiriyoruz" demişti. Yasa değişikliği hazır. Ancak Bakan Ergin'in sözünü ettiği çalışma konusunda o tarihten bu yana bir gelişme olmadı. Ancak Erdoğan'ın Özarslan'ın durumuyla ilgili görüşmede verdiği talimat çerçevesinde yasayı değiştirecek tasarının yeniden gündeme geldiği ve en kısa zamanda Meclis'ten geçirilmesinin planlandığı öğrenildi.

HÜKÜMLÜLERE 1 GÜN CENAZE İZNİ VAR

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 94. maddesine göre hükümlüler bazı durumlarda yakınlarının cenazelerine katılmak için 1 gün izin alabiliyor. Ancak kanun bu hakkı, tutuklu için getirmiyor. Bu yüzden annesi vefat eden Korgeneral Özaraslan'ın cenazeye katılmasına izin verilmesi önünde yasal engel bulunuyor.

HASDAL'DAN VEFAT İLANI

Balyoz'dan tutuklanan muvazzaf komutanlar, Korgeneral Özarslan'ın annesi için gazetelere bir ilan verdi. Özarslan'ın cenazeye gitmeyeceğini düşünen askerler, ilanda "Oğlu Hasdal'da bizlerle beraber olduğu için cenazeye katılamayacaktır. Evlatları.." diye not düşüldü.

KOMUTANLAR CENAZEDEYDİ

Törene, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, 1. Ordu Komutan Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile çok sayıda subay, emekli subay ve vatandaş katıldı.

Korgeneral Özarslan'ın iki erkek kardeşi hayatını kaybetti. Üç kız kardeşi bulunan Özarslan, dün toprağa verilen Bedriye Hanım'ın hayattaki tek oğluydu...

ANNESİNİN ARDINDAN EL SALLADI

Korgeneral Korkut Özarslan, öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından annesinin tabutunu omuzladı. Tabutun cenaze arabasına konularak Topkapı Kozlu Mezarlığına götürülmeye başlandığı sırada arkasından el salladı.

CEZAEVİNE ALKIŞLARLA UĞURLANDI

Bedriye Özarslan'ın cenazesi Selimiye Camii'nde öğle namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından Topkapı Kozlu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Annesini toprağa veren, sivil bir araçla Hasdal Askeri Cezaevi'ne götürülürken alkışlarla uğurlandı.

Eşlerimizi temsilen geldik

Cenazeye Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt, eşi Filiz Büyükanıt, Balyoz'dan tutuklu olan Orgeneral Çetin Doğan'ın eşi Nilgül Doğan ve Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in eşi Sevil Örnek'in yanı sıra diğer tutuklu eşleri de katıldı. Muvazzaf komutanların eşleri, cenazeye kocalarını temsilen geldiklerini söyledi. Tutuklama kararının ardından Çırağan Caddesi'nde yol keserek eylem yapan eşler dün de, "Söz bitti, artık eylem sırası" dedi.