Pakistan'da katliam yapılan okulda eğitim yeniden başladı

öğretmen

7 silahlı Pakistan Talibanı üyesinin 16 Aralık’ta 134’ü öğrenci 150 kişiyi öldürdüğü okulda eğitim, yaklaşık bir aylık aranın ardından yeniden başladı. Peşaver'de baskına uğrayan Army Public School’un çevre güvenliği askerler tarafından sağlandı. Askerler, okul girişinde öğrencilerin çantalarını arayarak olası bir saldırıyı engellemeye çalıştı. Öğrencilerin bir kısmı askeri araçlarla, bir kısmı da aileleriyle okula geldi. Katliamdan yaralı kurtulan bazı öğrencilerin ise kollarının halen bandajlı olduğu dikkati çekti.

Katliamın fotoğrafları

"KUZENİM ŞEHİT OLDUĞU İÇİN AZİMLİYİM"

Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif'in de katıldığı açılışta anma töreni düzenlendi. Şerif, tören öncesi okula gelen tüm çocuk ve veliler ile tokalaştı. Törende, çocuklarından biri sağ kurtulup diğerini kaybeden anne ve babaların gözyaşlarına hâkim olamadıkları görüldü. Saldırıdan kurtulan çocuklardan 10 yaşındaki Hasan Syed, “Geri dönmekten korkmuyorum. Kuzenim şehit edildiği için azimliyim. Okula gitmek, teröristlere karşı gelmektir” dedi.

Pakistan'da katliam yapılan okulda eğitim yeniden başladı

1380 OKUL HALEN KAPALI

180 milyon kişinin yaşadığı Pakistan’daki okullarda alınan yeni güvenlik önlemleri nedeniyle ikinci dönem 15 gün gecikmeli başladı. Özellikle Hayber-Pakthunkva ve başkent İslamabad'daki okulların çevre duvarları yükseltildi ve okullara dikenli tel örme zorunluluğu ve güvenlik kamerası takma mecburiyeti getirildi. Güvenlik gerekliliklerini tamamlamayan okulların ise eğitime başlamalarına izin verilmedi. Peşaver’deki 118 okul açılırken, 1380 okul kapalı kaldı.

Pakistan'da katliam yapılan okulda eğitim yeniden başladı

500 KİŞİ İDAM EDİLECEK

Saldırının ardından ülkede askıya alınan idam cezasının tekrar uygulamaya konulmasıyla 31 Aralık'a kadar yedi hükümlü idam edilmişti. AFP'ye konuşan bir Pakistan hükümeti yetkilisi, “İçişleri Bakanlığı, tüm temyiz haklarını kaybetmiş ve af talepleri geri çevrilmiş 500 hükümlünün önümüzdeki haftalarda idamı için işlemleri başlattı” dedi. Pakistan ordusu ise, okul baskınından sonra Pakistan Talibanı'na yönelik operasyonlarını artırmış, 17 Ekim'den bu yana Hayber bölgesinde örgüte yönelik operasyonlarda 500'ün üzerinde militanın öldürüldüğünü duyurmuştu.