Papa Francesco'dan Ermeni olaylarıyla ilgili geri adım

Papa Francesco'dan Ermeni olaylarıyla ilgili geri adım

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francesco, tüm dünya Ermenilerinin ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu 2. Karekin ile Vatikan´da bir araya geldi. Daha önceki açıklamalarında Ermenilere karşı `soykırım´ yapıldığını dile getirmiş olan Papa Francesco'nun, bu görüşmede ise 1915 yılında yaşananlar için `trajik olaylar´ demesi dikkat çekti.

Papa Francesco'dan Ermeni olaylarıyla ilgili geri adım

İki ruhani liderin dün gerçekleşen görüşmesine ilişkin Vatikan Basın Bürosu´ndan resmi bir açıklama yapıldı. Açıklamada Papa Francesco´nun, "geçtiğimiz yüzyıldaki trajik olaylarda Ermeni ulusunun verdiği şehitleri hatırlatarak, onların trajik tanıklıklarının unutulmaması gerektiğini" belirttiği bildirildi.

''TRAJİK OLAYDA KAN DÖKENLERİN SAYISI...''

Vatikan haberleri yapan Vatikan Insider sitesi, Papa´nın diplomatik açıdan tartışmalı olan `soykırım´ kelimesini asla kullanmadan şu ifadelerle sözlerini sürdürdüğünü aktardı: "İsa Mesih için geçen yüzyıldaki trajik olaylarda kan dökenlerin sayısı, kesinlikle ilk yüzyıllardakinden daha fazladır ve bu şehitlikte, Ermeni ulusunun çocuklarının onurlu bir yeri var."

TÜRKİYE'YE ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Asıl adı Mario Jorge Bergoglio olan Papa Francesco, Buenos Aires Kardinali olduğu 2006 yılında, 1915 yılında hayatını kaybeden Ermenilerin anıldığı 24 Nisan törenini yönetmişti. Bergoglio burada, Ermeni soykırımı iddialarını koşulsuz olarak kabul etmesi için Türkiye'ye çağrıda bulunmuştu.

Bergoglio, geçen yıl papa seçildikten sonra Ermeni Patriği Nerses Bedros´u kabulü sırasında ise, 20. yüzyılın ilk soykırımının Ermenilere yapıldığını ifade etmişti.