Paranın doğduğu kent UNESCO'dan iyi haber bekliyor
AA

Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunan ve şehircilik tarihi M.Ö 1200'lü yıllara dayanan Sardes Antik Kenti, farklı medeniyetlerden ayakta kalmış yapıların da bulunduğu çok sayıda eseri bünyesinde barındırıyor.

Batı Anadolu'da egemen olan Lidya'ya başkentlik yaparak altın madenciliği sayesinde elde ettiği zenginlikle döneminin en önemli merkezlerinden biri haline gelen antik kent, en parlak dönemini de Lidya uygarlığıyla yaşadı.

Dönemin önemli bilim adamları ve sanatçılarını kendisine çeken Sardes, "Karun kadar zengin" sözüyle de tanınan Lidya Kralı Karun dönemindeki zenginliğiyle dilden dile dolaştı.

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ GÖRGEMLİ TAPINAKLARINDAN

Bugün antik kente gelenler, Lidya Tümülüs mezarlıklarını, çok tanrılı dinler zamanından kalan ve iyi korunmuş, dünyanın en görkemli tapınaklarından olan Artemis Tapınağı'nı, Antik Çağ'ın en büyük havrasını, Yuhanna İncili'nde bahsedilen kiliseyi, Roma döneminden anıtsal bir hamam ve gimnazyumu (Eski Yunan ve Romada, beden eğitimi ve spor etkinliklerinin yer aldığı, çevresinde revaklı avlular bulunan büyük bina) ile kente altın taşıdığı rivayet edilen Paktolos Nehri'ni (Sart Çayı) ziyaret edebiliyor.

Paranın doğduğu kent UNESCO'dan iyi haber bekliyor

GEÇİCİ LİSTEDEN KALICI LİSTEYE ALINSIN İSTEĞİ

Sardes üzerine yaptığı araştırmaları kitaplaştıran Salihli Turizm Derneği (SATURDER) Onursal Başkanı Mustafa Uçar, antik kentin kültürel ve dinsel açıdan ziyaret edilmesi gereken bir yer olduğunu söyledi.

Madeni parayı basan Lidya'nın insanlıkta büyük bir etki bıraktığını anlatan Uçar, parayla birlikte ticaret anlayışının değiştiğini anlattı. Mustafa Uçar, kentin UNESCI Kalıcı Listesi'ne alınması gerektiğini söyledi.

Paranın doğduğu kent UNESCO'dan iyi haber bekliyor

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)