Paratoner nedir
Detay Haber

Yıldırımdan korunmak için binaların ve evlerin gökyüzüne yakın olan yerlerine paratoner adı verilen aletler konuluyor. Bu aletler kısaca toprağa bağlanmış birer bakır çubuk. Topraklama sayesinde bakır iletkene gelen yıldırım, etkisiz hale getiriliyor.

Paratoner nedir

DENEYLERLE BULDU

Elektrik yüklerinin artı ve eksi olarak belirlenip, adlandırılmasını sağlayan Benjamin Franklin'dir. Franklin (1706 - 1790), yaptığı çeşitli deneylerin sonucunda elektriğin, belirli ortamlarda fazla veya eksik ölçülerde bulunabilen bir sıvı olduğu görüşüne vardı. Her ikisinde de elektrik eksikliği ya da fazlalığı bulunan cisimlerin birbirini ittiğini, birinde eksiklik diğerinde fazlalık olan cisimlerin ise birbirlerini çektiğini ileri sürdü. Fazlalığı artı elektrik, eksikliği ise eksi elektrik olarak adlandırdı.

Paratoner nedir

GERÇEK MUCİDİ FRANKLİN

Leiden şişesiyle ilgili deneyleri de sürdüren Franklin, leiden şişesinden boşalan elektriğin oluşturduğu çatırtılar ve kıvılcımlar ile fırtınalı havalardaki gök gürültüsü ve şimşek arasında bir ilişki olması gerektiğini düşündü. 1752'de, fırtınalı bir havada uçurduğu bir uçurtma ile bir leiden şişesini yüklemeyi başardı. Franklin'in bu deneyden pratik yararlar elde etme yönündeki girişimleri, paratonerin bulunmasına giden yolu açtı. Bu nedenle, yıldırıma karşı bir korunma aracı olarak kullanılan ve toprağa bağlı bir metal çubuktan ibaret olan paratonerin, gerçek mucidi Franklin'dir.