Petrol ülkelerinin kaderi: Kaos iklimi
Detay Haber

Venezuela, dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi konumunda. Günde 2 milyon varil petrol üretilen ülkede, rezerv miktarı 300 milyar varil düzeyinde.

Bu, dünyanın en büyük kanıtlanmış petrol rezervine sahip ülkesi olduğu anlamına geliyor. Her ne kadar petrol para demek olsa da Venezuela, bugün ABD'nin baskıları nedeniyle hem ekonomik hem de siyasal krizler yaşıyor. Bu krizin mimarıysa elbette ki ABD.

Petrol ülkelerinin kaderi: Kaos iklimi

PETROL SAVAŞLARI

Venezuela'da yaşanan bu durum, aslında bu ülkelerin adeta kaderi. Gelişmiş ülkeler bu topraklar üzerinde istediği gibi enerji savaşları verirken, istilacı hedeflerle yer altı kaynaklarına göz dikiyor. Bugün Venezuela ile gündeme gelen bu konu, aslında yıllardan beri dünya üzerinde yaşanan savaşların özeti niteliğinde.

Petrol ülkelerinin kaderi: Kaos iklimi

PETROL ZENGİNİ ÜLKELERDE İSTİKRARSIZLIK

Dünyanın en çok petrol rezervine sahip ülkeleri sıralamasında ilk sırada Venezuela bulunuyor. Sonrasında Suudi Arabistan hemen arkasından geliyor. Listenin geriye kalanında ise kaos hakim. Öyle ki petrol üretiminin zirvesine oynaması gereken ülkeler; şimdi savaşlar, açlık, kıtlık ve fakirlikle mücadele ediyor.

Petrol ülkelerinin kaderi: Kaos iklimi

Irak Orta Doğu'da en çok petrol rezervine sahip ülkelerden biri. Saddam rejiminde oldukça yüksek bir refah seviyesine sahip olunan ülkede, 2003'te Irak'ın işgali sonrasında işler bir türlü rayına oturmadı. Sonrasında yaşanan terör ve istikrarsızlık, ülkeyi hem ekonomik hem de sosyolojik olarak derinden vurdu.

Petrol ülkelerinin kaderi: Kaos iklimi

AFRİKA AÇLIKLA BOĞUŞUYOR

Petrol Orta Doğu'yla özdeşleştiği kadar Afrika'da da geniş rezervler bulunuyor. Afrika için oldukça mütevazı rezerv miktarlarına sahip olan Nijerya ve Libya, birlikte kıtaya yetebilecek kadar gelire sahip olabilir. Fakat gerek üretimdeki sınırlandırmalar gerek ülkede yaşanan iç karışıklar, bu duruma gölge düşürüyor.

Petrol ülkelerinin kaderi: Kaos iklimi

Nijerya'da bulunan terör problemiyle, Libya'da Kaddafi'nin devrilmesinden sonra yaşanan iç karışıklık bu zenginliğe gölge düşürüyor. Burada yaşanan problemler, istikrarsızlık olarak kıta geneline yayılıyor ve özellikle açlık ve kıtlığa neden olan bir çok sorun bölgede yaşanıyor.

Petrol ülkelerinin kaderi: Kaos iklimi

BATI'NIN OYUNLARI

Özellikle OPEC'in koordine etttiği petrol üretim ve satış miktarları ile birlikte ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar üzerinde Batı devletlerinin parmağı bulunuyor. Buna en büyük örneği de Latin Amerika'yı arka bahçesi haline getiren ABD gösterilebilir.

Petrol ülkelerinin kaderi: Kaos iklimi

Günümüzde Venezuela meselesi bir "uluslararası demokrasi" problemi olarak görülse de aslında, "dünyanın en büyük  petrol rezervine sahip ülkesinin pay edilememesi" açıkça görülebilen bu büyük oyunu gösteriyor.