PKK, IŞİD'in saha stratejisini kopyalıyor
ensonhaber.com

pkk

ENSONHABER.com / DETAY HABER Habertürk'te yayınlanan ve Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek'te PKK terörü konuşuldu.

Fatih Altaylı, konuğu askeri uzman Metin Gürcan'a, "Yeni bir PKK ya da yeni bir terör anlayışı görüyorum. Bölgede görev yapmış biri olarak sizin izleniminiz nedir? 90'lara mı dönüyoruz yoksa bu 2010'ların 2020'lerin yeni terör anlayışı mı?" diye sordu.

Metin Gürcan: PKK IŞİD'in stratejilerini kopyalıyor

DÜNÜN MAOİST PKK'SI YAPISI BELLİ BİR ÖRGÜTTÜ

Metin Gürcan, PKK'nın 90'lar başında Maoist, hiyerarşik, komuta yapısı belli, iç yapısı belli bir örgüt olduğunu söyledi. 

Bu dönemde örgütün devletin kendisine karşı vermiş olduğu mücadeleye net, askeri ve güvenlikçi yaklaşımlarla karşılık verdiğini ifade etti.

PKK, BUGÜN IŞİD'İN STRATEJİSİNİ KOPYALIYOR

Metin Gürcan analizinin devamında, PKK'nın bugün çok iyi kopyalayabilen ve adapte olabilen bir örgüte dönüştüğünü anlattı:

"Aslında IŞİD'in mücadele stratejisini çok iyi kopyalayabiliyor. Bence şu anda şiddeti 'franchising' ediyor. Burger King veya McDonalds şubeleri gibi düşünün. Bölgeden gelen istihbarat raporları, Ankara'daki güvenlik kaynaklarıyla sohbetlerimde edindiğim izlenim bu. Yereldeki saha komutanlıklarına çok ciddi inisiyatif veriyor. Yani PKK'nın eski merkezi otoritesi ortadan kalkmaya başladı diyebiliriz.

IŞİD'İN YUTULMAMAK İÇİN CEPHE BÜYÜTMESİ GİBİ..

Şiddetin değişen doğası gereği bunun daha etkin olduğunu IŞİD örneğinde çok net gördü. IŞİD'in de temel stratejisi bu. ABD merkezli koalisyon tarafından yutulmamak için IŞİD cepheyi genişletmeye ve mümkün olduğu kadar yerel unsurlarına inisiyatif vererek kendisine alan açmaya ve daha büyümeye çalışıyor. Şu anda eylem hareketliliğine baktığımız zaman Ağrı hiç görmediğimiz derece, Kars hiç görmediğimiz derecede hareketli. Karadeniz'e açılma stratejisi hani bunların tamamını değerlendirdiğimizde, yerel unsurlara fazla inisiyatif vererek örgütün şiddeti yerelleştirmeye çalıştığını görüyoruz"