PKK'ya en ağır bombardıman ne anlama geliyor
ensonhaber.com

PKK'ya en ağır bombardıman ne anlama geliyor

Diyarbakır'da F-16'lar bu gece bir kez daha havalandı. Hedeflerinde PKK'nın Kandil dahil sınıra yakın bütün kampları var. Operasyonun şu ana kadar PKK'ya yapılmış en büyük hava operasyonu olduğu düşünülüyor.

Bugüne kadar yapılan en ağır bombardıman olan bu operasyon ne anlama geliyor? Güvenlik uzmanı Mete Yarar, Habertürk canlı yayınına bağlanarak söz konusu operasyonu değerlendirdi:

HAVADA İKMAL YAPILIYOR OLABİLİR

"İlk hava harekatı başladığında belli bir saatte kalkıyordu. Sorti yapacak uçaklar vurup dönüyorlardı. Bu uzun süren bir operasyon oldu. Şu anda tek bir hava üssünden bahsediliyor ama bu kadar uzun sürdüğüne göre farklı üslerden kalkan veya tanker uçaklarıyla ikmal yapılma ihtimali yüksek.

YURT DIŞINA ÖNLEYİCİ BİR HAREKAT

Bir önceki operasyon hem yurt içi hem de yurt dışıydı. Bu operasyon tamamen yurt dışına önleyici bir harekat olarak planlandığını gösteriyor. Hedefler daha önceden tespit edilmiş hedefler. Gerçekten bu güne kadar PKK'ya yapılmış en büyük hava harekatından bahsediyoruz. Ve uzun harekat olduğundan söz ediliyor. Muhtemelen sabaha kadar da bu operasyon devam edecek gibi gözüküyor.

Mete Yarar'ın PKK'ya 6. hava harekatı değerlendirmesi

BİR KARAKOLUMUZUN BASILMASI BEKLENMİYOR

Daha önceki hava harekatları Türkiye'de bir karakola saldırı olduğunda veya bir takip harekatı sırasında bu tür operasyonlar icra ediliyordu. İlk defa Türkiye'ye geçmeye çalışan büyük gruplar tespit edilirse veya o bölgede herhangi bir sıkıntı doğuracak nokta varsa onlar için daha önceden tedbir alınmaya başlandı. Yani şu yapılıyor; bir karakolumuzun artık basılması beklenmiyor. Bir karakolumuza sızma girişimi yapılacak, işte sınırımıza yakın olan kamplardan çıkan gruplar beklenmiyor. Eğer böyle bir şey fark ediliyorsa anında artık yurt dışında hava harekatları düzenleniyor.

Türk jetlerinin PKK'nın lojistik deposunu vurduğu anlar

TSK'NIN İMKANLARI ARTINCA..

Bunun sebebi de TSK'nın, hava kuvvetlerinin teknik imkanlarının artmış olmasıyla bu harekatlar çok daha kolay yapılmaya başlandı. İkincisi yerli İHA'ların devreye girmesiyle, onların sayısının artmasıyla çok daha farklı noktalarda keşif yapılabiliyor. Biliyorsunuz hava harekatlarında ne olursa olsun her nokta vurulmadan önce bir şekilde işaretlenmesi ya da hedefin kıymetlenmesi bekleniyor. Bu kadar büyük hedef bu kadar farklı hedef uzun süreli vuruluyorsa çok fazlasıyla İHA ve çok fazlasıyla bir uçak katılması bekleniyor. Bu da ayrı bir zorluk.

Eğer hava operasyonları çok uzun sürüyorsa geçmişteki örneklerinde olduğu gibi, bölgede bir çatışma vardır veya bir şeyi desteklemek için yapılır. Ama anladığım kadarıyla bu operasyon bunun dışında bir operasyon olarak nitelendiriliyor. Önleyici bir harekat olarak, en büyük harekat olarak herhalde tarihteki yerini alacaktır.

İŞTE TSK'NIN YENİ TAKTİĞİ: ÜÇÜNCÜ İHTİMAL

Geçmişteki operasyonlarda ilk uçaklar vurduğunda telsizler tüm bölgede uçakların bombaladığını haber veriyordu. Herkes sığınaklara çekiliyordu. Ama şu anda farklılık var. TSK nokta hedef kabiliyeti kazandı. Ekstra olaraksa sığınak delici bombalar olduğu için artık eskiye göre deşifre olmuş olması gizlenmelerini sağlamıyor. O yüzden üçüncü bir ihtimal konuşulabiliyor"