USD: 1.7447
EUR: 2.3164

İstanbul 0°C

Ankara -5°C

İzmir 0°C

Referandum AKP’nin sonu olur

Baykal, ’Anayasa değişikliği Türkiye’nin temel sorunlarına çare olamaz’ dedi.

27.01.2010 - 19:31

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP’nin Türkiye’yi yönetemez hale geldiğini, Anayasa değişikliği talebiyle halkı “oyalamaya çalıştığını” ifade ederek, “Meclis’ten yeterli desteği bulamayacaklarını anladıkları için şimdi referandum yoluna gideceklerini açıklıyorlar. Ama bu referandum AKP iktidarının sonu olabilir. Millet artık desteğini AKP’den çekmiştir. Bunu, sandık önüne geldiği zaman referandumda da, seçimde de ortaya koyacaktır” diye konuştu.

CHP Merkez Yönetim Kurulu, (MYK) Genel Başkan Baykal başkanlığında toplandı. Alınan bilgiye göre toplantıda, Mayıs ayında yapılması planlanan Kurultay hazırlıkları gözden geçirildi ve Kurultay’dan tek başına iktidar olmaya dönük bir programla çıkılması kararlaştırıldı.

Kurultay’da CHP’nin tek başına iktidar talebi ortaya konularak ekonomi, sosyal hayat, tarım, sanayi ile ilgili somut projeler ortaya konulacak ve “4/C kaldırılacak”, “Emekliye yılda iki maaş ikramiye verilecek”, “Dokunulmazlıklar kaldırılacak”, “YÖK kaldırılacak”, “Tarıma milli gelirin yüzde 1’i oranında destek verilecek” gibi somut vaatlerde bulunulacak.

“AKP’NİN OY DESTEĞİ MUHALEFETİN ALTINA DÜŞTÜ”
Öte yandan MYK toplantısında, AKP’nin Anayasa değişikliği taleplerine karşı çıkma kararı alındı. Buna göre, Anayasa değişikliğinin Türkiye’ye neden fayda getirmeyeceği CHP tarafından sürekli gündemde tutulacak. Toplantıda konuşan Genel Başkan Baykal, Hükümet’in TSK ve Yargı ile kavgalı olduğunu, “Güç bende” anlayışıyla toplumu otoriter bir şekilde yönetmeye çalıştığını, basının eleştiri hakkına müdahale ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Böyle bir ortamda Anayasa değişikliği talebi toplumda daha büyük gerilimlere yol açabilir. Seçimlere kısa bir süre kalmıştır. AKP’nin oy desteği muhalefetin altına düşmüştür. Laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlanan bir partinin Anayasa değişikliği yapması doğru değildir.”

“MİLLETVEKİLLERİNİN YÜCE DİVAN’DA KENDİLERİNİ YARGILAYACAK HAKİMLERİ SEÇMESİ KABUL EDİLEMEZ”
AKP’nin Anayasa değişikliğiyle HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştirmeye çalıştığını söyleyen Baykal, “Bu yolla Anayasa’daki kuvvetler ayrımını, yargı bağımsızlığını ortadan kaldırmayı amaçlıyorlar. Meclis’ten Anayasa Mahkemesi’ne üye seçilmesi demek, ileride Yüce Divan olarak Anayasa Mahkemesi’nde yargılanacak insanların kendilerini yargılayacak hakimleri tayin etmesi demektir. Bu, kabul edilemez, buna müsaade edilemez” dedi.

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TÜRKİYE’NİN TEMEL SORUNLARINA ÇARE OLAMAZ”
Baykal, AKP’nin Türkiye’yi yönetemez hale geldiğini, bunu çeşitli bahanelerle bunu halkın gözünden kaçırmaya çalıştığını dile getirere,k “Her hafta bir bomba patlatıyor, belgeler açıklıyor. Onların da artık kanıksandığını gördüğü için şimdi de Anayasa değişikliği talebiyle halkı oyalamaya çalışıyor. Ama Türkiye’nin temel sorunları işsizliktir, yoksulluktur, yolsuzluktur. Anayasa değişikliği bunlara çare olamaz” diye konuştu.

“AKP, beceriksizliğini Anayasa değişikliğinin arkasına saklamaya çalışıyor” diyen Baykal, şöyle konuştu:

“Meclis’ten yeterli desteği bulamayacağını anladığı için şimdi referandum yoluna gideceklerini açıklıyorlar. Ama bu referandum AKP iktidarının sonu olabilir. Millet artık desteğini AKP’den çekmiştir. Bunu, sandık önüne geldiği zaman referandumda da, seçimde de ortaya koyacaktır.”

“TEKEL İŞÇİLERİNİN MAĞDURİYETLERİNE SON VERİLMELİ”
MYK toplantısında, TEKEL işçilerinin 43 gündür süren direnişi de gündeme geldi. CHP MYK, işçilerin daha fazla oyalanmadan mağduriyetlerine son verilmesini ve yarın Başbakan’ın görüşmede kesin bir çözüm ortaya koymasını istedi. Baykal, “İnsanlar daha fazla oyalanmamalıdır. Artık TEKEL işçilerinin sorunu bir insanlık sorunu haline gelmiştir, bir vicdan sorunu haline gelmiştir. Bu soruna Hükümet’in daha fazla kulağını tıkama hakkı yoktur. Maliye Bakanı’nın ‘Hatamız merhamet göstermektir’ söylemi de son derece yakışıksızdır. Çünkü devletin görevi insanların sorunlarına çare bulmaktır. Bu işçiler kamu kesiminde çalışan insanlardır. Bu insanların sorunlarına çare bulmayı merhamet gibi göstermek sosyal devlet ilkeleriyle kesinlikle bağdaşmaz” diye konuştu.
 

Yorumlar

Tüm yorumlar »
Adınız soyadınız:

Gönder
Vazgeç ya da

Yükleniyor...
Bu illerde okullar tatil edildi Bingöl'deki PKK operasyonunun detayları - İzle Kamer Genç'ten Cemil Çiçek'e ağır itham Canlı yayına çıkan köpek spikerin yüzünü ısırdı - Video Savcıyı vuran saldırgan böyle kaçtı - Video Flash Tv yok artık dedirtti - Video Hakan Şükür'e son çağrı Hız denemesi hüsranla sonuçlandı - İzle Arda Papa'nın huzuruna çıkıyor 3 kız kardeşin büyük dramı - Galeri Cavcav: Yeni federasyon başkanı karnından konuşmasın Yılanın kertenkele ziyafeti Stoch forvetleri kıskandırıyor TEM İstanbul yönü ulaşıma kapandı Aziz Yıldırım'dan tarihi savunma
Libya, Suriye büyükelçisini ülkeden kovdu 05:04
Libya, Suriye büyükelçisini ülkeden kovdu

Libya, Suriye büyükelçisinin ülkeden ayrılmasını istedi.

İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı 02:53
İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı

İstanbul Boğazı, düşük görüş mesafesi nedeniyle gemi trafiğine kapatıldı.

Aydınlar: Yönetim F.Bahçe'yi uçuruma sürüklüyor 01:45
Aydınlar: Yönetim F.Bahçe'yi uçuruma sürüklüyor

Mehmet Ali "Aydınlar: Fenerbahçe yöneticileri kulübü uçuruma sürüklüyor"

Alçı: Savcıyı çağırmak Başbakan'ı çağırmaktır - izle 01:17
Alçı: Savcıyı çağırmak Başbakan'ı çağırmaktır - izle

MİT depremi Dört Bir Taraf'ın hükümet yanlısı yorumcularını da böldü.

Polis merkezine silahlı saldırı 00:29
Polis merkezine silahlı saldırı

Mersin'de polis merkezine silahlı saldırı düzenlendi.

İstanbul'da patlama: 1 ölü - İzle 00:25
İstanbul'da patlama: 1 ölü - İzle

Sancaktepe'de meydana gelen patlamada bir kişi hayatını kaybetti.

Akyol: Çerkes Ethem soyguncuydu – izle 23:53
Akyol: Çerkes Ethem soyguncuydu – izle

Hürriyet yazarı Taha Akyol, canlı yayında Çerkes Ethem ve ekibiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Tolga Karel'den muhteşem ihanet - Galeri 12:04
Tolga Karel'den muhteşem ihanet - Galeri

Tolga Karel, hamile eşini aldatırken Süper Kulüp kameralarına yakalandı.

Yetenek Sizsiniz'de şaşırtan illüzyon - İzle 13:47
Yetenek Sizsiniz'de şaşırtan illüzyon - İzle

Acun Ilıcalı, Hülya Avşar ve Sergen Yalçın'ın içinde yer aldığı illüzyon şovu, ekran başındakileri şaşırttı.

Kemal Burkay siyasete atılıyor 16:25
Kemal Burkay siyasete atılıyor

Kemal Burkay, hangi parti ile siyaset sahnesine çıkıyor?

Dilara Gönder canlı yayında gülme krizine girdi 11:36
Dilara Gönder canlı yayında gülme krizine girdi

Gazete manşetlerini okuyan Dilara Gönder'in canlı yayındaki zor anları.

Hilal Cebeci'den bol frikikli oryantal - İzle 10:31
Hilal Cebeci'den bol frikikli oryantal - İzle

Hilal Cebeci'den transparan gecelikle oryantal.

Mehmet Günsür Muhteşem Yüzyıl'ı salladı - İzle 11:57
Mehmet Günsür Muhteşem Yüzyıl'ı salladı - İzle

Muhteşem Yüzyıl'da haftalardır beklenen Mehmet Günsür, Şehzade Mustafa rolü ile izleyicisinin karşısına çıktı.

Bayülgen'den Rabia Kazan'a sert eleştiri - İzle 10:16
Bayülgen'den Rabia Kazan'a sert eleştiri - İzle

Okan Bayülgen, programına konuk ettiği Rabia Kazan'a samimiyetsizlik eleştirisinde bulundu.


31,482 kişi takip ediyor

Oyna kafanı dağıt!