USD: 1.7447
EUR: 2.3164

İstanbul 0°C

Ankara -5°C

İzmir 1°C

SHP ve EDP birleşti

Yeni kurulan EDP ile SHP’nin birleşmesinin öngörüldüğü, SHP 3. Olağanüstü Kurultayı, Anadolu Gösteri Merkezi’nde başladı.

13.03.2010 - 16:09

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ziya Halis, “Bir kesim, 'solu ve CHP'yi böldüğümüzü' ifade ediyor, 'AKP'yi güçlendirdiğimizi' söylüyor. CHP, 20 yıldır Türkiye siyasetinde aktif olarak yer almaktadır. CHP'nin bugüne kadar iktidar olmasının önündeki engel biz değildik” dedi.

NASIL BİR TÜRKİYE İSTİYORUZ
Atatürk posteri ve Türk bayrağının yanı sıra SHP ve EDP liderlerinin posterleriyle süslenen kurultay salonunda, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından kürsüye gelen Halis, yaptığı konuşmada, SHP, “Yeni Sol” ve “Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz” gruplarının bir araya gelerek, kurultaya bir çatı altında katılmalarının tarihi bir adım olduğunu belirtti.

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ VE KALICI BİR BARIŞ
Halis, 1980 Anayasası'nın halkın iradesiyle değiştirilmesini, emekçi halk kesimlerinin ekonomik ve demokratik haklarını en gelişmiş düzeyde yaşayabilecekleri bir ortamın sağlanmasını, bütün inançlara eşit hak ve özgürlükleri getirecek bir yapılanmayı hedeflediklerini ifade etti.
“Kürt sorunu”nun çözümü ve kalıcı barışın sağlanması için emek ve demokrasi güçleri olarak barışçıl politikaların yaratıcısı olacaklarını dile getiren Halis, “Dağdakileri ovaya indirerek sosyal ve siyasal yaşama katılmalarını sağlamak, gerçekleştirmemiz gereken hayati bir görevdir” dedi.


Halis, başlattıkları yeni siyasi harekete bazı olumlu ve olumsuz tepkiler aldıklarına değinerek, şunları kaydetti:
“Gelen tepkilerin bir bölümü hareketimizi destekleyen ve bizi onurlandıran kimseler. Diğer bir kesim, 'solu ve CHP'yi böldüğümüzü' ifade ediyor. 'AKP'yi güçlendirdiğimizi' söylüyor. CHP, 20 yıldır Türkiye siyasetinde aktif olarak yer almaktadır. CHP'nin bugüne kadar iktidar olmasının önündeki engel biz değildik. Bize, 'AKP'nin ekmeğine yağ süreceksiniz' diyenler yanlış adrese mektup yazıyorlar. Onların mektup yazacağı adres, şüphesiz ki Baykal ve CHP'nin kendisidir.”
EDP'nin sadece bir bölgenin partisi olmadığını vurgulayan Halis, “Demokrasiye inanan bir Türkiye partisi olarak ülkemizin her köşesinde yaşayan bütün halkımızın partisi olacağız” diye konuştu.

SHP'LİLERE VEDA
SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün de vefat eden eşine 2009 yılında genel başkanlığı bırakacağını söylemesine rağmen, ancak onun ölümünden bir kaç ay sonra bunu gerçekleştirme fırsatı bulduğunu ifade etti. Ergün, “Şimdi senden af dilemek neye yarar? Yine de bağışla beni, ışıklar içinde yatan sevgili eşim” sözleriyle gözyaşları içerisinde duygularını ifade etti.

Türkiye'de siyasi yelpazenin solunda yaşanan boşluğa ve yeni hareketin bu boşluğu doldurmaya aday olduğuna işaret eden Ergün, “bölünerek çoğalmaktan, bütünleşerek çoğalmaya geldiklerini” söyledi.

Ergün, artık siyasette yol ayrımına geldiğini belirterek, “partidaşlarından haklarını helal etmelerini” istedi.
Bundan sonra, yakınlarıyla daha fazla vakit geçirmeye çalışacağını ifade eden Ergün, “Bu yürüyüşte bundan sonra bize Sayın ve sevgili Ziya Halis önderlik edecek” dedi.

Konuşmaların ardından, SHP ve EDP'nin birleşmesine ilişkin oylama yapıldı. Oy birliğiyle iki partinin birleşmesi kararlaştırıldı. Daha sonra, genel başkan seçimine geçildi. Seçime, tek aday olarak Ziya Halis katıldı.

Kurultayda, BDP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, KESK Genel Başkanı Sami Evren, diğer bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile milletvekilleri yer aldı.


 

Yorumlar

Tüm yorumlar »
Adınız soyadınız:

Gönder
Vazgeç ya da

Yükleniyor...
Bu illerde okullar tatil edildi Bingöl'deki PKK operasyonunun detayları - İzle Kamer Genç'ten Cemil Çiçek'e ağır itham Canlı yayına çıkan köpek spikerin yüzünü ısırdı - Video Savcıyı vuran saldırgan böyle kaçtı - Video Flash Tv yok artık dedirtti - Video Hakan Şükür'e son çağrı Hız denemesi hüsranla sonuçlandı - İzle Arda Papa'nın huzuruna çıkıyor 3 kız kardeşin büyük dramı - Galeri Cavcav: Yeni federasyon başkanı karnından konuşmasın Yılanın kertenkele ziyafeti Stoch forvetleri kıskandırıyor TEM İstanbul yönü ulaşıma kapandı Aziz Yıldırım'dan tarihi savunma
Alçı: Savcıyı çağırmak Başbakan'ı çağırmaktır - izle 01:17
Alçı: Savcıyı çağırmak Başbakan'ı çağırmaktır - izle

MİT depremi Dört Bir Taraf'ın hükümet yanlısı yorumcularını da böldü.

Polis merkezine silahlı saldırı 00:29
Polis merkezine silahlı saldırı

Mersin'de polis merkezine silahlı saldırı düzenlendi.

İstanbul'da canlı bomba patladı: 1 ölü - İzle 00:25
İstanbul'da canlı bomba patladı: 1 ölü - İzle

Sancaktepe'de meydana gelen patlamada bir kişi hayatını kaybetti.

Akyol: Çerkes Ethem soyguncuydu – izle 23:53
Akyol: Çerkes Ethem soyguncuydu – izle

Hürriyet yazarı Taha Akyol, canlı yayında Çerkes Ethem ve ekibiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Özdemir tinerci polemiğine nokta koydu - izle 23:09
Özdemir tinerci polemiğine nokta koydu - izle

Canlı yayına çıkardığı tinerci çocuklar yüzünden Başbakan'ın tepkisini çeken Cüneyt Özdemir açıklama yaptı.

Mimar Alp, Taksim'in 'gizli proje'sini açıkladı - İzle 22:30
Mimar Alp, Taksim'in 'gizli proje'sini açıkladı - İzle

Habertürk'e konuk olan Mimar Ahmet Vefik Alp, Taksim'e yapılacak olan cami projesini ilk kez açıkladı.

Bu illerde okullar tatil edildi 21:51
Bu illerde okullar tatil edildi

Yurdu etkisi altına alan kar yağışı sebebi ile bu illerimizde okullara kar tatili verildi.

Tolga Karel'den muhteşem ihanet - Galeri 12:04
Tolga Karel'den muhteşem ihanet - Galeri

Tolga Karel, hamile eşini aldatırken Süper Kulüp kameralarına yakalandı.

Yetenek Sizsiniz'de şaşırtan illüzyon - İzle 13:47
Yetenek Sizsiniz'de şaşırtan illüzyon - İzle

Acun Ilıcalı, Hülya Avşar ve Sergen Yalçın'ın içinde yer aldığı illüzyon şovu, ekran başındakileri şaşırttı.

Kemal Burkay siyasete atılıyor 16:25
Kemal Burkay siyasete atılıyor

Kemal Burkay, hangi parti ile siyaset sahnesine çıkıyor?

Dilara Gönder canlı yayında gülme krizine girdi 11:36
Dilara Gönder canlı yayında gülme krizine girdi

Gazete manşetlerini okuyan Dilara Gönder'in canlı yayındaki zor anları.

Hilal Cebeci'den bol frikikli oryantal - İzle 10:31
Hilal Cebeci'den bol frikikli oryantal - İzle

Hilal Cebeci'den transparan gecelikle oryantal.

Mehmet Günsür Muhteşem Yüzyıl'ı salladı - İzle 11:57
Mehmet Günsür Muhteşem Yüzyıl'ı salladı - İzle

Muhteşem Yüzyıl'da haftalardır beklenen Mehmet Günsür, Şehzade Mustafa rolü ile izleyicisinin karşısına çıktı.

Bayülgen'den Rabia Kazan'a sert eleştiri - İzle 10:16
Bayülgen'den Rabia Kazan'a sert eleştiri - İzle

Okan Bayülgen, programına konuk ettiği Rabia Kazan'a samimiyetsizlik eleştirisinde bulundu.


31,474 kişi takip ediyor

Oyna kafanı dağıt!