USD: 1.7447
EUR: 2.3164

İstanbul 0°C

Ankara -4°C

İzmir 5°C

Erdoğan’ı sevindirecek anket

Varyans Araştırma’nın yaptırdığı ankette, Şubat ayının nabzı ölçüldü. İşte o anket...

17.03.2010 - 15:01

Varyans Araştırma Danışmanlık şirketinin yaptırdığı araştırma, halkın gündeminin olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre halkın yüzde 65’i geçim sıkıntısı ve işsizliği en önemli sorun olarak görürken, Türkiye’de acil olarak çözülmesi gereken sorunların başında işsizlik ve ekonomik sorunlar geliyor.

SİYASETE VE SİYASİ PARTİLERE BAKIŞ
Varyans Araştırma Danışmanlık şirketinin Prof. Dr. Hüsamettin Arslan başkanlığındaki araştırmacılara yaptırdığı araştırma, 26 Şubat-2 Mart tarihleri arasında 18 ilde farklı yaş ve eğitim gruplarından toplam 3 bin 200 kişi ile yüzyüze anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmada seçmenin Şubat ayında meydana gelen gelişmelere, siyasete ve siyasi partilere bakışının belirlenmesi amaçlandı.

GEÇİM SIKINTISI VE İŞSİZLİK EN ÖNEMLİ SORUNLAR
Araştırmaya göre halkın yüzde 65’i geçim sıkıntısı ve işsizliğin, en önemli sorun olduğunu düşünüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 35.4’ü geçim sıkıntısının en önemli sorun olduğunu belirtirken yüzde 30.3’ü de işsizliği en önemli sorun olarak görüyor. Eğitimin en önemli sorun olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 8.1 iken, demokrasi yanıtını verenlerin oranı yüzde 3, Kürt sorunu yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 1.6 olarak gerçekleşti. Katılımcıların yüzde 11.5’i ise “Bir sorun yaşamıyorum” yanıtını verdi. Araştırmaya katılanlara Hükümet’in yaptığı çalışmalardan duyulan memnuniyet sorulduğunda ise en memnun olunan hizmetlerin başında sağlık hizmetleri geliyor. Katılımcıların yüzde 52.5’i sağlık hizmetlerinden memnun olduğunu, yüzde 38’i ise memnun olmadığını belirtiyor.

Demokratik açılım ve güneydoğu politikasından memnun olanların oranı yüzde 42 iken katılımcıların yüzde 45.2’si bu politikadan memnun olmadığını kaydediyor.

Terörle mücadele politikasından memnun olmayanların oranı yüzde 49.2 çıkarken, katılımcıların yüzde 40.7’si Hükümet’in terörle mücadele politikasından memnun olduğunu belirtiyor.

Katılımcılara, Hükümet’in hayat pahalılığını önleme, yoksullukla ve işsizlikle mücadele politikalarından duyulan memnuniyet sorulduğunda ise memnuniyetsizlik oranı daha da yükseliyor. Buna göre, katılımcıların yüzde 50.3’ü hayat pahalılığının önlenmesi, yüzde 53.4’ü yoksullukla mücadele, yüzde 57.1’i de işsizlikle mücadele politikasından memnun olmadığı yönünde görüş bildiriyor. Hükümet’in bu politikalarından memnun olduğunu bildirenlerin oranı ise sırasıyla yüzde 38.9, 36.6 ve 33.4 oldu.

HANGİ PARTİ?
“Türkiye’nin temel sorunlarına hangi parti daha iyi çözüm üretir” sorusu yöneltildiğinde ise katılımcıların önemli bir bölümü ’nin sorunlara daha iyi çözüm üreteceği görüşünü bildiriyor.

 İşsizlik sorununa:
’nin daha iyi çözüm üreteceğini düşünenlerin oranı yüzde 33.8 iken

 ’nin daha iyi bir çözüm üreteceğini düşünenlerin oranı 15.6,

 MHP’nin oranı yüzde 10.9,

 BDP’nin oranı ise yüzde 3.7 olarak gerçekleşiyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 20.1’i Balyoz darbe planı iddialarının ortaya çıkmasının Şubat ayında Türkiye’de yaşanan en önemli olay olduğunu düşünürken yüzde 17’si de TEKEL işçilerinin ’da yaptıkları eylemin Türkiye’de yaşanan en önemli olay olduğunu belirtiyor. ’un Şubat ayındaki en önemli olay olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 9.1 soruya “askerlerin tutuklanması” yanıtını verenlerin oranı yüzde 7.7, “darbe tartışmaları” yanıtını verenlerin oranı yüzde 5.9, “milletvekili kavgaları” yanıtını verenlerin oranı yüzde 4.8, “Erzincan savcısı” yanıtını verenlerin oranı yüzde 3.8, “ekonomik kriz” yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 2.6 oldu.

İŞSİZLİK ACİL OLARAK ÇÖZÜLMESİ GEREKEN SORUN
“Türkiye’de acil olarak çözülmesi gereken sorun nedir?” sorusu sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 40.5’i “işsizlik” yanıtını verdi. “Ekonomik sorunlar” yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 20.3 olarak gerçekleşti. Yüzde 8 oranındaki katılımcı “terör” yanıtını verirken katılımcıların yüzde 5.5’i de “Kürt sorunu”nu acil olarak çözülmesi gereken sorun olduğunu belirtti.

‘AÇILIM’ HALKI İKİYE BÖLDÜ
Araştırmaya göre, ‘demokratik açılım’ı destekleyenler ile açılıma karşı çıkanların oranlarına bakıldığında toplumun bu konuda bölünmüş durumda olduğu görülüyor.

 Demokratik açılımı katılımcıların yüzde 43.9’u desteklerken yüzde 44.4’ü de desteklemiyor. Katılımcıların yüzde 11.6’sı ise bu konuda fikri olmadığını belirtiyor.

seçmenlerinin yüzde 78.6’sı açılımı desteklerken seçmenleri arasında açılımı destekleyenlerin oranı yüzde 14.2’de kalıyor.

MHP seçmenlerinin yüzde 19.9’u açılımı desteklerken

BDP seçmenlerinin yüzde 60.8’i açılıma destek veriyor.

SEÇİM ZAMANINDA YAPILMALI
Özlük hakları için ’da 77 gün eylem yapan TEKEL işçileri konusunda kimi haklı buldukları sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 46’sı TEKEL işçilerini haklı bulduğunu belirtti.

“Hükümet haklı” diyenlerin oranı ise yüzde 42.8 oldu.

 Yüzde 11.2 oranındaki katılımcı ise bu konuda fikir beyan etmedi.

Muhalefetin Hükümet’e erken seçim çağrıları sürerken araştırmaya göre halk erken seçim istemiyor.

 Araştırmaya katılanların yüzde 35.5’i erken seçime gidilmesini isterken

yüzde 62.7’si ise seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini kaydetti.

 Seçim barajının yüzde 5’e indirilmesi konusunda ise yüzde 38.7 oranındaki katılımcı barajın yüzde 5’e indirilmesi gerektiğini belirtirken

katılımcıların yüzde 48.5’i “indirilmemeli” yanıtını verdi.

YENİ BİR ANAYASA’YA İHTİYAÇ VAR
Katılımcıların çoğunluğu “Yeni bir Anayasa yapılmalı” yönünde görüş bildirirken yeni Anayasa’nın şimdi mi yoksa seçimden sonra mı konusunda görüş birliği bulunmuyor. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 60.5’i yeni bir Anayasa’ya ihtiyaç olduğunu düşünürken yüzde 31.6’sı yeni bir Anayasa’ya ihtiyaç olmadığını belirtti.

Yeni Anayasa’yı şimdiki Meclis’in hazırlaması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 31, seçimden sonraki yeni Meclis’in hazırlaması gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 28.1 oldu.

Yorumlar

Tüm yorumlar »
Adınız soyadınız:

Gönder
Vazgeç ya da

Yükleniyor...
Canlı yayına çıkan köpek spikerin yüzünü ısırdı - Video Savcıyı vuran saldırgan böyle kaçtı - Video Flash Tv yok artık dedirtti - Video Hakan Şükür'e son çağrı Hız denemesi hüsranla sonuçlandı - İzle Arda Papa'nın huzuruna çıkıyor 3 kız kardeşin büyük dramı - Galeri Cavcav: Yeni federasyon başkanı karnından konuşmasın Yılanın kertenkele ziyafeti Stoch forvetleri kıskandırıyor TEM İstanbul yönü ulaşıma kapandı Aziz Yıldırım'dan tarihi savunma Aleviler Cumhuriyet'in sigortası değil Riera 6 yabancı kuralını bilmediğini itiraf etti Türkiye'den büyük sıçrama
Aziz Yıldırım'ın tutukluluk hali sürecek 16:21
Aziz Yıldırım'ın tutukluluk hali sürecek

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, "Futbolda şike" davası kapsamında 23 sanığın tutukluluk haline devam kararı verdi.

Zebraların çizgilerinin sırrı çözüldü 16:19
Zebraların çizgilerinin sırrı çözüldü

Macaristan ve İsveç'ten bir grup bilim adamı, çizgilerin kan emen sinekleri uzak tuttuğunu ortaya çıkardı.

Kamer Genç'ten Cemil Çiçek'e ağır itham 16:11
Kamer Genç'ten Cemil Çiçek'e ağır itham

CHP Tunceli Milletvekili, dün Meclis'te yaşananlarla ilgili Cemil Çiçek'i suçladı.

Gülben Ergen ateistlere Allah'tan şifa diledi 16:09
Gülben Ergen ateistlere Allah'tan şifa diledi

Gülben Ergen, bu sabah konuğu Mutasavvıf-Yazar Cemalnur Sargut'la Allah inancını tartıştı.

2B yasa tasarısı TBMM'de benimsendi 15:52
2B yasa tasarısı TBMM'de benimsendi

Orman özelliğini yitirmiş arazilerinin satışını öngören tasarı, Bayındırlık,Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda benimsendi.

Canlı yayına çıkan köpek spikerin yüzünü ısırdı - Video 15:49
Canlı yayına çıkan köpek spikerin yüzünü ısırdı - Video

Amerika Colorado'da yaşanan bu inanılmaz olay seyircileri bile şoka soktu.

Öğretmenlere dayalı döşeli 365 lojman 15:38
Öğretmenlere dayalı döşeli 365 lojman

Türkiye’de ilk kez uygulanan projeyle Şırnak’ın köylerine yaptırılan 365 lojman tamamlanarak,öğretmenlere teslim edildi.

Tolga Karel'den muhteşem ihanet - Galeri 12:04
Tolga Karel'den muhteşem ihanet - Galeri

Tolga Karel, hamile eşini aldatırken Süper Kulüp kameralarına yakalandı.

Yetenek Sizsiniz'de şaşırtan illüzyon - İzle 13:47
Yetenek Sizsiniz'de şaşırtan illüzyon - İzle

Acun Ilıcalı, Hülya Avşar ve Sergen Yalçın'ın içinde yer aldığı illüzyon şovu, ekran başındakileri şaşırttı.

Kemal Burkay siyasete atılıyor 16:25
Kemal Burkay siyasete atılıyor

Kemal Burkay, hangi parti ile siyaset sahnesine çıkıyor?

Dilara Gönder canlı yayında gülme krizine girdi 11:36
Dilara Gönder canlı yayında gülme krizine girdi

Gazete manşetlerini okuyan Dilara Gönder'in canlı yayındaki zor anları.

Hilal Cebeci'den bol frikikli oryantal - İzle 10:31
Hilal Cebeci'den bol frikikli oryantal - İzle

Hilal Cebeci'den transparan gecelikle oryantal.

Bayülgen'den Rabia Kazan'a sert eleştiri - İzle 10:16
Bayülgen'den Rabia Kazan'a sert eleştiri - İzle

Okan Bayülgen, programına konuk ettiği Rabia Kazan'a samimiyetsizlik eleştirisinde bulundu.

Mali: Nafakadan anam ağladı 11:55
Mali: Nafakadan anam ağladı

Manken Irmak Atuk'la birlikte olan Erbil, sevgilisinin "Evlenelim" baskısı üzerine isyan etti


31,381 kişi takip ediyor

Oyna kafanı dağıt!