Polonya: ABD ülkemizde üs kursun
İHA

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda söz alan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda Trump ile enerji güvenliği, yeni enerji hatlarının inşası, askeri güvenlik konularında görüştüklerini belirtti.

KORUNMA ÇABASI

Rusya’nın Baltık Denizi’nde inşaatına devam ettiği Kuzey Akım (North Stream) projesinin Avrupa’nın ve Polonya’nın enerji güvenliğini tehdit ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Duda, sıvılaştırılmış Amerikan doğalgaz ithalatı başta olmak üzere enerjide gidilecek çeşitliliğin önemine dikkat çekti.

Trump’a Amerika’nın Polonya’da kalıcı askeri üsler kurma teklifinde bulunan Duda, "Amerikan askerlerinin Polonya topraklarında bulunmasından çok memnunum. Daha fazla Amerikan birliğinin olmasını isteriz. Ülkemizde Amerika’nın varlığı bizlere güvenliği garanti ediyor. Gerek ABD’nin çıkarları ve güvenliği açısından gerekse Polonya’nın çıkarlarına uygun olması açısından Amerika’nın ülkemizde üsleri olmasının gerekli olduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu.

Polonya: ABD ülkemizde üs kursun

2 MİLYAR DOLARI POLONYA ÖDEYECEK

Son 10 yıldır Kaliningrad ve çevresinde askeri hareketlilik olduğunu, Rusya’nın sistematik olarak bölgeye askeri yığınak yaptığını ifaden Duda, "2008 yılında Gürcistan’da bunun örneğini gördük, askeri açıdan genişleme o tarihten beri sürüyor, Rusya’nın uluslararası hukuku çiğneyen agresif davranışlarını bugün Ukrayna’da, Kırım’da, Donetsk ve Lugansk’da yaşananları görüyoruz. Orta ve Doğu Avrupa’nın güvenliği, yani özgür dünyanın güvenliği için ülkemizde ve bölgede Amerikan ve NATO güçlerinin olmasını istiyoruz" dedi.

Öte yandan, ABD’nin üs kurmasının yıllık 2 milyar dolarlık maliyetini Polonya’nın ödemeyi garanti ettiği belirtiliyor.

Polonya: ABD ülkemizde üs kursun

"ÇİN VE AB BİZİ SOYDU"

Bir gazetecinin ABD’nin Çin mallarına getirdiği ek gümrük vergilerinin daha şimdiden yüzde 12 oranında açığa sebep olduğu, ek gümrük vergileri politikasının gerçekten işe yarayıp yaramadığı sorusunu ABD Başkanı Trump, daha yeni başladıkları şeklinde yanıtladı.

Trump, “Bir yerden başlamamız lazım, Çin bizi soydu, ABD’den 500 milyar dolar para dışarı aktı. Avrupa Birliği de bizi soydu. ABD ticaret yaptığı her ülke tarafından sömürüldü, artık buna izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Basın toplantısında NATO’ya yaptığı mali katkıdan ve Afganistan’daki operasyonlara katılımından ötürü Cumhurbaşkanı Andrzej Duda aracılığıyla Polonya halkına da teşekkür eden ABD Başkanı Trump, Polonya’ya sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatına başlayacaklarını belirtti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)