Polonya'da göçmen karşıtı parti tek başına iktidar oldu

e

Sandık çıkış anketlerine göre yüzde 39 oyla parlamento çoğunluğunu elde eden Hukuk ve Adalet'in liderliğini, Polonya'nın eski Devlet Başkanı Lech Kaczynski'nin ikiz kardeşi Jaroslaw Kaczynski yapıyor.

Lech Kaczynski, 10 Nisan 2010'da Rusya'da yaşadığı uçak kazasında hayatını kaybetmişti. Resmi heyeti taşıyan uçak Smolensk Havaalanı'na inmek üzereyken düşmüş ve kazada Kaczynski, eşi Maria ve üst düzey Polonyalı yetkililer dahil 96 kişi ölmüştü.

"HATA YAPANLARA TEKME ATMAYACAĞIZ"

Öte yandan zaferini ilan eden Jaroslaw Kaczynski, adil yönetim sözü vererek "Hukuku işleteceğiz fakat intikam almayacağız. Hesaplaşmaya gitmeyeceğiz. Hataya düşenler tekmelenmeyecek" dedi. ABD ve NATO'yla güçlü bağları savunan ve AB'ye mesafeli duran sağcı Hukuk ve Adalet Partisi, Polonya'nın Euro Bölgesi'ne dahil olmasına şiddetle karşı çıkıyor. Göçmen karşıtı partinin iktidara gelmesinin AB'de sığınmacılar krizinin çözümünü daha da zorlaştırabileceği belirtiliyor.

"MÜLTECİLER HASTALIK GETİREBİLİR" DEMİŞTİ

Göçmen karşıtı olan Kaczynski, geçen hafta mültecilerin ülkeye hastalık ve mikrop getirebileceğini söylemişti. Bu arada sandık çıkış anketlerine göre iktidardaki Avrupa yanlısı Sivil Platform yüzde 23'te kaldı. Seçim sonuçları anketleri doğrularsa 460 üyeli mecliste Hukuk ve Adalet, 242 koltukla tek başına iktidara gelecek. Sivil Platform'un 133 koltuğa sahip olması ve meclise 2'si yeni 3 partinin daha girmesi bekleniyor.