Protestoculardan Anayasa Mahkemesi önünde ilginç eylem
DHA

kosova

Kosova parlamentosundaki üç muhalefet partisi tarafından örgütlenen protesto gösterisinde Kosova’nın 3 ayrı kurumu, protestocuların farklı eylemlerine hedef oldu.

DUVARLARI LAĞIM SUYU İLE BOYADILAR

Anayasa Mahkemesi Başkanı Enver Hasani’nin istifasını isteyen protestocuların ilk durağı Kosova Anayasa Mahkemesi önüydü. Protestocular, mahkeme binasının duvarlarını lağım suyu ile siyaha boyadı. Binanın avlusunda bekleyen özel polis birimleri ise olaya müdahale etmedi.

Muhalefet partilerinden Nisma lideri Fatmir Limaj ise yaptığı açıklamada, iktidardaki partilerin gasp ettikleri kurumlardan el çekmelerini isteyerek protesto gösterilerinin sloganının, “İktidarın devleti ele geçirmesinden kurtarmak” olduğunu hatırlatttı.

İKTİDARIN KÖTÜ YÖNETİMİNE KARŞI

Protestoların devamında, elektrik fiyatlarına yapılan zamları protesto etmek için Elektrik Dağıtım şirketi KEDS’e yönelen protestocular, bina önüne elektrik sayaçlarını, elektriğe yapılan zamları kınadı.

Burada da muhalefet partilerinden Vetëvendosje Hareketi lideri Visar Ymeri açıklamalarda bulunurken, gösterinin amacının devletin gaspçılardan kurtarılması olduğunu belirterek, iktidarın kötü yönetimine karşı durduklarını kaydetti.

BEKLENEN KALABALIK OLMADI

Diğer bir hedefi Kosova devlet radyo ve televizyon kurumu RTK olan protestolarda beklenen kalabalığın olmadığı gözlenirken, polise göre 2 bin 500, muhalefete göre ise 10 bin kişinin gösterilere katıldığı belirtildi.

Protestoculardan Anayasa Mahkemesi önünde ilginç eylem

POLİS GÖSTERİCİLERE İZİN VERDİ

RTK'nın avlusunda da hazır bekleyen polisler, göstericilerin büyük bir megafon maketini RTK avlusuna yerleştimesine izin verdi. Protestocular daha sonra İskenderbey meydanında toplanarak, taleplerin yerine getirilmesi için 2 haftalık süre tanıdıklarını muhalefet liderlerinin açıklamalarıyla hükümete bildirdi.

GÖSTERİ OLAYSIZ BİTTİ

Kosova Anayasa Mahkemesi Başkanı, Adelet Bakanı ve RTK yönetiminin istifaları, elektrik fiyatlarına yapılan zamların geri alınması, Trepçe madenlerinin statüsünün belirlenmesi, Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulması kararının geri alınması, Savaş Suçları Mahkemesi’nin kurulmaması gibi taleplerin ortaya atıldığı protesto gösterisinin sonunda Başbakanlık binasını çevreleyen parmaklıklara Sırp Belediyler Birliği’nin kurulmaması için afiş asıldı. Protesto gösterileri olaysız bitti.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)