Putin: Japonya ile barış için çözüme hazırız
ensonhaber.com

Vladimir Putin, Doğu Ekonomi Forumu için Rusya'nın Vladivostok kentine gelen Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yle görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, "Görüşmede barış anlaşması sorununa değindik. Bilindiği üzere, bu sorun on yıllardır tartışılıyor ve bunun bir saatte çözüleceğini düşünmek naiflik olur. Ancak Moskova, hem Rusya hem de Japonya'yı tatmin edecek ve iki ülke halklarının kabul edeceği çözümler aramaya hazır" diye konuştu.

5 ALANDAKİ PROJELERDE MUTABAKAT

Bu bağlamda Güney Kuril adalarında ortak ekonomik faaliyetler yapılması konusunda birtakım başarılar elde edildiğini anımsatan Putin, "Su ürünleri yetiştiriciliği, rüzgar enerjisi, seracılık, paket turların organizasyonu ve atık bertarafı olmak üzere onaylanan 5 alandaki projelerin gerçekleşmesine ilişkin yol haritaları üzerinde mutabakat sağlanmasından memnunuz" diye ekledi.

Putin: Japonya ile barış için çözüme hazırız

ABE: "ANLAŞMA İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ"

Japonya Başbakanı Abe de, barış anlaşmasının imzalanması için Putin'le birlikte gereken tüm çabayı göstereceklerini ifade etti.

Abe, "Yeni yaklaşımlarımız, Japon-Rus işbirliğinin genel hatlarını değiştiriyor. Tarafların hukuki statülerine herhangi bir zarar verilmeden yapılabilecekler hayata geçiriliyor. Kazandığımız bu deneyimle Putin'le hedeflediğimiz noktaya, barış anlaşmasının imzalanmasına doğru ilerliyoruz. Bu sorunu çözmek için Putin'le her türlü çabayı göstereceğiz" dedi.

PUTİN: "3. RUS-JAPON MİSYONUNUN ZİYARETİ KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLANDI"

Bu arada Putin'e göre Güney Kuril adalarına 3. Rus-Japon iş misyonunun gönderilmesi konusunda Tokyo ile anlaşma sağlandı.

"Üçüncü Japon-Rus, Japon iş misyonunun bu yıl sonuna kadar Güney Kuril adalarına gönderilmesine karar verdik. Bunun ardından ortak ekonomik faaliyetlere ilişkin 4. tur görüşmeleri yapılacak ve misyonun ziyaretinin sonuçları ele alınacak" diye devam eden Putin, Güney Kurillerin eski Japon sakinlerinin adalarda bulunan akrabalarına ait mezarları ziyaret etmesine ilişkin prosedürü basitleştirdiklerinin altını çizdi.

ABE: "ZİYARET EKİM BAŞINDA GERÇEKLEŞECEK"

Abe ise, iş misyonunun ziyaretinin ekim başında gerçekleşmesi konusunda mutabakat sağlandığını vurguladı.

Japonya, Rusya'nın 2. Dünya Savaşı'nın sonunda kontrolünü eline aldığı Kuril Adaları'nın kendilerine geri verilmesini, barış anlaşmasının imzalanması için şart koşuyor.

Japonya'nın hak iddiası nedeniyle iki ülke arasında 2. Dünya Savaşı'nın bitiminde barış anlaşması imzalanmamıştı.