Putin: Ukrayna'nın doğalgazı kesmesi soykırım gibi
ensonhaber.com

Putin: Ukrayna'nın doğalgazı kesmesi soykırım gibi

Rusya lideri Putin, Kiev'in Donbass'a yapılan doğalgaz sevkiyatlarını askıya alma kararını eleştirip 'soykırıma' benzetti.

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Putin, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Kiev'e sert çıktı.

"DONBASS, ZATEN AÇLIK ÇEKİYOR"

Putin, "Zaten Donetsk ve Lugansk açlık sıkıntısı çekiyor. AGİT bölgede insani felaketin yaşandığını doğruladı. Bu da yetmezmiş gibi yapılan doğalgaz sevkiyatlarını askıya alma kararının verilmesine ne denilebilir? Soykırıma benzeyen adımlar bunlar. Ukrayna'daki bazı iktidar yetkilileri, insanlığın ne anlama geldiğini bilmiyor gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Rusya lideri, Ukrayna yetkilileriyle temaslarında bu konuya değindiği zaman "Onlar savaşıyorlar. Biz de kendilerine gidecek doğalgaz için para ödemeyeceğiz" yanıtını aldıklarını vurguladı.

Putin, "Haklarını silahla savunan insanların yanı sıra Donetsk ve Lugansk’ta mevcut durum yüzünden zorluklar çeken masum siviller de yaşıyor" ifadelerini kullandı.

RUSYA'DAN DOĞALGAZ İSTEDİLER

Ukrayna'dan tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri, Kiev yönetiminin Ukrayna'nın doğusuna doğalgaz sevkiyatını durdurduğunu belirterek Rusya'ya müracaat etmiş ve alternatif yollardan bölgeye doğalgazın verilmesini istemişti. Rusya da bu talep üzerine bölgenin ihtiyaç duyduğu doğalgazı iletmişti.

Rusya ve Ukrayna'nın gaz anlaşmazlığı, Gazprom'un bağımsızlık yanlısı Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki iki ölçüm istasyonuna doğalgaz göndermeye başlamasıyla ise yeniden tırmanmıştı.

Ukrayna devlet şirketi Naftogaz bugün, Donbass'a gönderilen gazın nasıl kullanıldığını kimsenin kontrol edemediğini, bu nedenle kendilerinden ödeme istenemeyeceğini açıkladı.