Putin'den Obama'ya yaptırım cevabı

Putin'den Obama'ya yaptırım cevabı

ABD'nin Ukrayna ve Kırım konusundaki son gelişmeler nedeniyle üst düzey Rus yetkililere yönelik yaptırım uygulama kararına Rusya'dan sert yanıt geldi. Rusya, dokuz ABD'li yetkiliye yaptırım kararı aldı. ABD Başkanı Barack Obama, ise yaptığı açıklamada ABD'nin Rusya'nın Kırım politikası üzerine aldıkları yaptırım kararlarının artarak devam edeceğini söyledi.

AYNI SAYIDA YETKİLİYE YAPTIRIM

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'nin Kırım'daki gelişmeler üzerine sunduğuyaptırım listesine işaret edilerek, "Rusya, buna karşılık aynı sayıda ABD'li yetkiliye yaptırım getiriyor" denildi.

Yaptırım yoluna gidilmesinin "çift taraflı olduğu" belirtilen açıklamada, "Amerika tarafı, Kırım halkının uluslararası kurallara ve BM'nin tüzüğüne uygun bir şekilde Rusya'ya bağlanma kararı aldığını itiraf etmek istemiyor" denildi. Açıklamada, "Şüphe olmasın ki, her düşmanca hamleye aynı şekilde karşılık vereceğiz" ifadeleri yer aldı.

İŞTE YAPTIRIM LİSTESİ

Rusya'nın yaptırım listesinde, ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Caroline Atkinson, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Benjamin Rhodes, Beyaz Saray Kıdemli Danışmanı Daniel Pfeiffer, Senato'daki demokrat çoğunluk lideri Senatör Harry Reid, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Senato'nun Dışilişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez, senatörler Mary Landrieu, John McCain ve Daniel Coats yer aldı.

ABD'DEN RUS YETKİLİLERE YAPTIRIM

ABD Hazine Bakanlığı, Ukrayna konusundaki son gelişmeler nedeniyle, 16 Rus yetkilisi, Rus yetkililere materyal desteği verdiği gerekçesiyle 4 kişi ile bir Rus bankasına yaptırım getirildiğini bildirdi.

Bakanlığın açıklamasına göre, yaptırım getirilen 16 Rus yetkilisinin isimleri şöyle:

"Viktor Ozerov, Vladimir Dzhabarov, Evgeni Bushmin, Nikolai Ryzhkov, Sergei Zheleznyak, Sergei Mironov, Aleksandr Totoonov, Oleg Panteleev, Sergey Naryshkin, Victor Ivanov, Igor Sergun, Sergei Ivanov, Alexei Gromov, Andrei Fursenko, Vladimir Yakunin, and Vladimir Kozhin".

Açıklamada, Rusya yönetimine "yakın çevreler" olarak tanımlanan üst düzey Rus yetkililerine materyal ve diğer destekleri sağladıkları veya onlar adına hareket ettikleri gerekçesiyle yaptırım getirilen isimler ise şunlar:

"Gennady Timchenko, Arkady Rotenberg, Boris Rotenberg ve Yuri Kovalchuk".

Ayrıca, Rusya devlet yetkililerine desteği nedeniyle "Bank Rossiya"ya da yaptırım uygulanacağı bildirildi.

Bu kapsamda, yaptırım listesine alınan kişi ve kurumların ABD'deki varlıkları donduruldu, ABD vatandaşlarının bu kişi ve kurumlarla ticareti yasaklandı.