Randy Roberts ve Johnny Smith’den  Kan Kardeşler kitabı

Bugüne kadar yaptıklarıyla birçok kişiye ilham vermiş olan bu iki insan, hayatlarının bir döneminde el ele verip birlikte mücadele ettiler ve siyahi Müslümanların haklarını savundular. Bu kitapta, onların mücadelesine adım adım tanık olurken, aynı zamanda kendinizi adeta sürükleyici bir macera romanının içinde bulacaksınız. Hikâyenin fonunda ise 1960’lı yılların siyah-beyaz Amerikan silueti, ırkçı söylemlere karşı sivil hak mücadeleleri, boks sporunun yeniden yükselişi, iç içe geçen dostluklar, öfkeler, çatışmalar ve kırgınlıklar…

AYNI İDEALLER PEŞİNDE

Biri, dünya ağırsıklet boks şampiyonu unvanını aldığı gün Müslüman olduğunu beyan eden bir sporcu, diğer ise hırsızlık nedeniyle girdiği hapishanede İslam’la tanışan bir genç. Biri, Vietnam Savaşı’na askere girmeyi reddettiği için hüküm giyerek tazminat ödeyen ve boks lisansı elinde alınan bir boksör, diğeri ise kitleleri coşkulu vaazlarıyla peşinde sürüklediği için eski dostları ve yol arkadaşları tarafından öfkeyle karşılanan ve ölümle tehdit edilen bir hatip. Biri, 3 Haziran 2016’da kaybettiğimiz efsanevi Müslüman boksör Muhammed Ali, diğeri ise Amerika’da neredeyse bir devlet ideolojisi haline gelmiş ırkçılığa karşı hayatını ortaya koyarak mücadele eden Malcolm X. Ve bu iki insanın inişli çıkışlı dostlukları…

Kan Kardeşler kitabı bir macera romanı iki tarihsel figürün hayatlarına odaklanıyor.

Randy Roberts ve Johnny Smith’den  Kan Kardeşler kitabı

BABASI GİBİ DÜŞÜNMEYEN MALCOLM X

Malcolm X’in babası siyahilere karşı kurulan bir örgüt olan Ku Klux tarafından öldürüldüğünde henüz on yaşındaydı. Sekiz kardeşiyle yetim kalan Malcolm’un annesi ise bir akıl hastanesine yatırıldı; evleri ateşe verildi. Farklı işlerde çalışan X, erken yaşta hapishaneyle tanıştı burada Müslüman oldu.

Randy Roberts ve Johnny Smith’den  Kan Kardeşler kitabı

Malcolm konuşurken.

Malcolm’un babası, siyahilerin hiçbir zaman beyazlarla aynı haklara sahip olmayacağını düşünüyordu. X, ise aynı fikirde değildi. 1960’lı yıllarda Amerika’da başlayan ırkçılığa karşı mücadele etti, iyi bir hatip olması da arkasında büyük insan kalabalığı oluşturdu. Amerika’da 20.yüzyılın simge isimlerinde olan Malcolm, sık sık tehdit mektupları almaya başlamıştı; ama bütün bunlara hiç aldırmadı ve geri adım atmadı.

Randy Roberts ve Johnny Smith’den  Kan Kardeşler kitabı

Muhammed Al Malcolm X ile.

Malcolm X, öleceğini bile bile ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı amansız bir mücadele verdi Muhammed Ali’yle. X, kitleye hitap ederken yanına kadar sokulan bir tetikçi tarafından hayattan koparılırken, Muhammed Ali’yi de 2016’da aramızdan ayrıldı.

Randy Roberts ve Johnny Smith’den  Kan Kardeşler kitabı

Ali ve Malcolm X

ORTAK BİR MÜCADELE

Masamda yerini alan bu yeni kitapta iki insan hakları aktivistin dünyaya ün salan mücadelesine tanık olacaksınız. İkisi de siyahi ve Müslüman. Amerika’da uzun yıllardan beri süregelen ırkçılığa karşı bir olup buna dur demek istediler. Siyahilerin de beyazlar kadar hak, özgürlük ve hukuk sahibi olması için kamuoyu oluşturdular. Muhammed Ali, haksız bir savaşa katılmak istemeyince elinde lisansı bile alındı. Hepimiz Muhammed Ali’yi “Kelebek gibi uçarım, arı gibi sokarım” sözünün yanı sıra demir gibi sert yumruklarıyla hatırlarız.

Randy Roberts ve Johnny Smith’den  Kan Kardeşler kitabı

Muhammed Ali'nin meşhur pozu, rakibi Sony Liston'u yere devirirken.

KAN KARDEŞLER

Hayatları boyunca zorluklara göğüs geren Molcolm X ve Muhammed Ali’yi kardeş yapan ise birlikte yürüttükleri davalarıydı. Renklerinde dolayı istenmeyen binlerce siyahilerden sadece iki sembol isimdi onlar. Fikirlerini dile getirirken asla şiddetten ve kandan bahsetmediler. Kendilerine karşı yapılan ırkçılığa ırkçılıkla cevap vermediler; hep sabreden ve haklı taraf oldular.

Randy Roberts ve Johnny Smith’den  Kan Kardeşler kitabı

“ŞEYTAN İNSANIN KALBİNDE”

Muhammed Ali, ırkçılık ve İslam hakkında daha evrensel bir tavır benimsedi. Bu düşüncelerini şöyle açıklıyor;

“Beyazlardan nefret etmiyorum. Geçmişte öyleydi, ama bu artık bitiyor. Yeni dönemdeyiz, yenileniyoruz. Şeyatan insanın teninin renginde değil; kafasında ve kalbindedir. Biz Müslümanlar adaletsizlikten ve kötülükten nefret ederiz; ama insanlardan nefret edecek zamanımız yok.” (syf 416)

Kan Kardeşler’i okurken dönemin sosya-kültürel yapısını derinden soluyacaksınız.

Kitap sayfası için iletişim: ergul.tosun@ensonhaber.com