Reuters'ten Türkiye analizi

Reuters'ten Türkiye analizi

Dünyaca ünlü İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye'nin Ortadoğu'daki arabuluculuğunu değerlendirdi..

Ortadoğu'daki en zor bilmecelerden birinin çözülmesi için yardımcı olmaya çalışan Türkiye, kaldırabileceğinden çok daha fazla yükün altına girdiğini düşünüyor olabilir. Son bir hafta içinde, Lübnan'ın siyasi krizinde ve İran'ın nükleer programıyla ilgili Batı'yla yaşadığı gerginlikte rol oynamak isteyen Türkiye, her iki girişiminden de eli boş döndü.

Analistler, her iki durumda da beklentiler düşük olsa da, Türkiye'nin acemi arabuluculuk rolünü iyice tehlikeye attığını düşünüyor.

BÖLGEYE YENİ BİR HAREKETLİLİK GETİRDİ

Türkiye'nin arabuluculuk çabaları, İran, Suudi Arabistan ve Mısır'ın bir zamanlar en çok egemenliğe sahip olduğu bölgeye yeni bir hareketlilik getirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Filistin üzerinden İsrail'i kınayarak Arap dünyasına güven mektubu vermesi, onu Arap ülkelerinde bir kahraman haline getirdi.

UZUN DÖNEMDEKİ HEDEFLER

Düşünce kuruluşu German Marshall Fund'dan Ian Lesser, Türkiye'nin dış politikada gereğinden fazla aktif konumunun, uzun dönemdeki hedeflerini görme yeteneğini azaltabileceğini belirtti.

Türkiye'nin bir numaralı hedefi Avrupa Birliği (AB) üyeliği olmuş olsa da, Ankara'nın önüne haksız engeller konulduğuna yönelik şikayetleri bu süreçteki heyecanı büyük ölçüde ortadan kaldırdı. Dahası, Türkiye'yi bölgede model haline gelebilecek bir Müslüman demokrasi gören ABD ile olan ilişkiler gerilmiş durumda.

TÜRKİYE'NİN ÖNCELİKLERİNİN KAYBOLMA RİSKİ

Lesser, "Politik hareketliliği görüyorsunuz, ancak öncelikler ortada yok. Türkiye'nin en önemli önceliklerinin ortadan kaybolma riski var" dedi.

Carnegie Endowment for International Peace kuruluşundan Türkiye uzmanı Henri Barkey, Türkiye'nin, İran'ın Batıyla olan çatışmasında, elde edebileceğinden çok daha fazlasını ortaya koymaya çalıştığı kanısında. Barkey, "Türkiye geçmişe kıyasla daha fazla güce sahip. Ancak bu güç düşündüğünden daha az. Bardağın içinde biraz su var ancak şu ana kadar başarıdan çok başarısızlık elde edildi" yorumunu yaptı

'TÜRKİYE TAHRAN TARAFINDAN KULLANILIYOR'

Bazı analistler ise P5+1 ülkeleriyle uzlaşması için İran ile Batı arasında arabuluculuk yapan Türkiye'nin, Tahran tarafından kullanıldığını düşünüyor. İran, bir politik süreci uzatmak için Türkiye'nin iyi niyetini kullanıyor olabilir. (Hürriyet)