Rıfat Ilgaz kimdir

Rıfat Ilgaz kimdir

Rıfat Ilgaz Türk edebiyatının usta isimlerinden biridir. Tam adı Mehmet Rıfat Ilgaz'dır. 7 Mayıs 1911 tarihinde Kastamonu'nun Cide ilçesinde doğmuş olup, 7 Temmuz 1993 tarihinde İstanbul'da hayata gözlerini yummuştur. Rıfat Ilgaz, Kastamonu Muallim Mektebi mezunu bir öğretmendir.

HABABAM SINIFI

Rıfat Ilgaz, Türk edebiyatına, şiir,öykü ve roman dallarında ölümsüz eserler kazandırmıştır. Ancak, buna rağmen ününü en fazla ”Hababam Sınıfı'nın yazarı” olarak kazanmıştır. Yazarlığının yanısıra dergicilik yönü de olan Rıfat Ilgaz siyasi açıdan oldukça duyarlı bir dönemde bu faaliyeti icra ettiği için birçok yazar ve düşünür gibi kendisinin de hapishane günleri olmuştur. “Karartma Geceleri” eseri bir dönem toplatılmıştır. Ancak, bir dönem toplatılan bu kitabın MEB'in '100 Temel Eser' listesine dahil edilmiştir.

ESERLERİ

Rıfat Ilgaz'ın eserlerinin günümüzdeki yayınları şimdi oğlu Aydın Ilgaz'ın sahibi olduğu ve geçmişte birlikte kurdukları Çınar Yayınları ismindeki yayınevi tarafından yayımlanmaktadır. Rıfat Ilgaz'ın romanları; Karadeniz'in Kıyıcığında, Karartma Geceleri, Sarı Yazma, Yıldız Karayel adlı eserleridir. Şiirlerinden bazıları; Yarenlik, Sınıf, Yaşadıkça, Üsküdar'da Sabah Oldu, Güvercinim Uyur Mu? gibi eserleridir.

MADIMAK OLAYI

Rıfat Ilgaz'ın hayattaki en büyük üzüntüsü ve muhtemelen ölümünün de tetikleyicisi olan olay 1993′teki Sivas Madımak Olayı'dır. Zira, Rıfat Ilgaz'ın en yakın dostu Asım Bezirci de bu korkunç olayın kurbanlarından biridir. Sivas olayı 2 Temmuz 1993′tür. Rıfat Ilgaz ise bundan beş gün sonra vefat etmiştir.