Rize-Artvin Havalimanı 2016 yatırım programına alınıyor
İHA

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize-Artvin Havalimanı ile ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Karal, Rize-Artvin Havalimanı'nın çok kısa bir sürede çok iyi bir gelişme gösterdiğini belirtti.

Rize-Artvin Havalimanı 2016 yatırım programına alınıyor

ETÜD RAPORU HAZIRLANDI

Yapılan detaylı değerlendirmeler sonucunda ’Artvin- Rize Havalimanı Ön Değerlendirme Etüd Raporu’nun hazırlandı. Karal, "Artvin, Rize ve çevresinde konvansiyel boyutlarda bir havalimanının yapılabilmesine uygun arazi şartlarına sahip bir yer tespit edilmeye çalışılmış olmasına rağmen, kıyı şeridinden itibaren Rize ilinin güneyine doğru yükselen dağ silsilelerinin varlığı nedeniyle sarp ve engebeli bir arazi yapısına sahip olması bakımından havalimanı yapımı için uygun bir yere rastlanılamadı. Özellikle Karadeniz Sahil Yolu boyunca deniz dolgusu açısından havalimanı yapılabilirliği uygun olan ve uçakların iniş kalkış ve uçuş sahası koşulları dikkate alınarak yer tespit çalışmaları gerçekleştirilmesi sonucunda Rize il merkezine yaklaşık 34 kilometre, Trabzon il merkezine yaklaşık 105 kilometre ve Artvin il sınırına ise yaklaşık 75 kilometre uzaklıktaki Yeşilköy ve Pazar sahili havalimanı inşaatı için uygun görüldü" dedi.

Rize-Artvin Havalimanı 2016 yatırım programına alınıyor

DÜNYADA İNŞA EDİLEN 3.'ÜNCÜ DOLGU HAVALİMANI

Ordu- Giresun Havalimanı'nın örnek alınacağı ve bu havalimanından 2,5 kat daha fazla dolgu kullanılacağı açıklandı. Konuyla ilgili detaylı açıklama yapan Karal, "Rize- Artvin Havalimanı, ülkemizde uygulaması ilk kez gerçekleştirilen Avrupa’da 1. Dünya’da 3. olma özelliğine sahip ve bütünüyle deniz dolgusu üzerinde inşaatı yapılan Ordu-Giresun Havalimanı model alınarak inşa edilecektir. Deniz üzerinde inşa edilecek bir havalimanı olmasına rağmen kara havalimanları ile aynı boyutlarda ve özelliklerde olacaktır. İniş kalkışlar için Boeing 737-800 tipi uçaklar referans alınarak projelendiriliyor. Pist boyutu 45 metre genişliğinde ve 3 kilo metre uzunluğunda planlandı. Terminal binası ve diğer üstyapı tesisleri ile yılda 2 milyon yolcuya hitap edebilecek. Planlanan bölge yaklaşık 30 metre derinlikte. Bu nedenle dolgu için 100 milyon ton civarında taş kullanılması hesaplanıyor" dedi.

"2016 YATIRIM PROGRAMINA ALINMASI İÇİN 750 MİLYON LİRALIK TEKLİF"

Rize-Artvin Havalimanı Projesi’nin 2016 yatırım programına alınması için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Kalkınma Bakanlığı’na teklif götürdüklerini de belirten milletvekili, "Artvin-Rize Havalimanı fizibilite etüdü 12 Mayıs 2014 tarihinde hazırlanmıştı. Çevresel Etki ve Değerlendirme Raporu (ÇED) için ÇED halk bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Zemin sondaj etüdü ve batimetrik harita alımı çalışmaları tamamlandı. Dalgakıran, koruyucu mendirek tip kesitine ve altyapı kesin proje hazırlık çalışmalarına başlanıldı. İmar Planı çalışmaları başlatıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Başkanlığı projenin 2016 yılı yatırım programına alınması için 600 milyon altyapı, 150 milyon üstyapı inşaatı olmak üzere toplam 750 milyon TL proje tutarı olarak teklif edildi. 2016 yılı yatırım programına alındıktan sonra ise alt yapı ihalesinin yapılması için takibimizi ve çalışmalarımızı aralık vermeden sürdüreceğiz" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)