Rize'de 300 yıllık mezar taşları bulundu
AA

Rize Belediyesi tarafından düzenlenen "15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı Projesi" kapsamında 3 gün önce Atatürk Caddesi'nde kazı çalışmaları başlatıldı.

Rize'de 300 yıllık mezar taşları bulundu

ALANIN 2 METRE ALTINA İNİLDİ

Alanın 2 metre altına inilen kazı sırasında iş makinesinin kepçesine mezar taşları takıldı. Görevlilerce yüzeye çıkartılan mezar taşları, koruma altına alınmak üzere Müze Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.

Rize'de 300 yıllık mezar taşları bulundu VİDEO

Rize'de 300 yıllık mezar taşları bulundu

1925 YILINDA MEZARLIKTI

Kazı çalışmalarını inceleyen araştırmacı Recep Koyuncu, "Taşlardan birinin üzerinde Şerife Zeynep adlı kadına ait olduğu yazıyor. Tarih ise 280 yıl öncesini gösteriyor. Bu alandan başka mezar taşları da çıkacaktır. Burası 1925 yılında mezarlıktı. Daha sonra burası meydan olarak kullanılmaya başlandı. Kültür varlığı ait olduğu için müzeye teslim edilecektir. Kazı devam ediyor. Daha fazla da çıkacaktır. Şu an iki tane mezar kitabesi, üç tane de ayak süslemesi olmak üzere 5 parça çıktı. Mezar taşlarının daha fazlası eski adliye binasının oradan çıkarılacaktır. Orada mezar sayısı daha fazlaydı. Birisinde tarih var ama kırılmış. Mezar taşlarının biri kadın mezarına ait. Hicri 1148 tarihli. Mezar taşında Şerife Zeynep yazıyor" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)