Rizeliler bir caminin minaresini kışın kaldırıp saklıyor

Rizeliler bir caminin minaresini kışın kaldırıp saklıyor

Rize'de Meşeköy sakinleri, yaz aylarında çıktıkları 2 bin 100 metre rakımlı Karzavan Yaylası'nda inşa ettikleri tek katlı cami için, üst üste konulan çelik varillerin birleştirilmesi ile 7 metre uzunluğunda minare yaptı.

ÇIĞ TEHLİKESİ NEDENİYLE YERE YATIRIYORLAR

Ancak kış şartlarının zorlu geçtiği yaylada, çığ tehdidi ile yıkılma riski taşıyan minare sorun oldu. Bunu üzerine köylüler, "Ancak Rize'de olur" dedirtecek ilginç bir çözüm geliştirdi. Elle çevrilebilen makaralı bir sistem ile çelik tel bağlanan minare, kış aylarında çığdan korunması için yere yatırıldı, yaz geldiğinde de yine aynı sistemle kaldırıldı.

Rizelilerin cami minaresine bulduğu ilginç çözüm

"MAYIS'TA YAYLAYA ÇIKINCA KALDIRIYORUZ"

Meşeköy Muhtarı Ahmet Tığcı, kış mevsiminde çığın minareyi yıkmaması için böyle bir yöntem bulduklarını belirterek, "Mayıs ayında yaylaya çıkınca kaldırıyoruz, Eylül ayında da yayladan ayrılırken yatırıyoruz. Üstünü de örtüyle kapatıyoruz" derken, köy sakinlerinden Muhammet Kan da, yaylanın kış aylarında çığ riski altında bulunduğunu belirterek, son çığda iki evin yıkıldığını anlattı.

"GELİŞTİRDİĞİMİZ SİSTEMLE MİNAREYİ YATIRIP KALDIRIYORUZ"

İlginç çelik minareyi inşa eden Fikri Kurt ise, caminin nerede olduğunun anlaşılması için 7 metre uzunluğunda minare yaptıklarını söyledi, "Geliştirdiğimiz sistemle minareyi yatırıp, kaldırıyoruz. Böyle çok güvenli oluyor. Minareyi yatırmasak çığ alıp götürür" diye konuştu.