Röntgende kanseri göremeyen doktora hapis cezası istemi

Röntgende kanseri göremeyen doktora hapis cezası istemi

Yanlış teşhis sonucu hayatını kaybeden hastanın oğlu, kararın emsal teşkil etmesini istediklerini belirterek, “Zamanında teşhis konulmuş olsaydı babam şu an hayatta olacaktı” dedi.

HERHANGİ BİR LEZYON TESPİT EDİLMEMİŞTİ

İzmir yolu üzerindeki bir demir çelik fabrikasında çalışan 52 yaşındaki Metin Dede, iş yerine gelen iş güvenliği uzmanları tarafından bütün işçilerle beraber muayene edildi. 27 Temmuz 2012 tarihinde doktor A.G. tarafından röntgen filmi değerlendirilen 4 çocuk babası Dede’nin akciğerinde herhangi bir lezyon tespit edilmedi.

KANSER OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Sağlıklı olduğu yönünde rapor verilen Dede, 5 ay sonra rahatsızlandı. Bursa Göğüs Hastanesi’nde tedavi altına alınan Dede’nin kanser olduğu ortaya çıktı. Dede’nin eski akciğer filminde de kanser emarelerinin görüldüğünün fakat o dönemde de gözle görülür kitleler olduğu halde gerekli teşhisin konulmadığının ortaya çıkması aileyi şoke etti.

DOKTORUN CEZALANDIRILMASI İÇİN SAVCILIĞA BAŞVURULDU

Hemen tedavisine başlanan Metin Dede’nin akciğerindeki kanser beyne sıçradı. Kısa süre sonra beyin ameliyatına alınan Dede kurtarılamadı. Dede’nin yakınları akciğer kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu belirterek, babalarının röntgenini çeken Dr. A.G. hakkında, “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 6 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

"ZAMANINDA ÖĞRENSEYDİK TEDAVİ ETTİRİRDİK"

Babasını kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan Uğraş Dede, “Babamın çalıştığı iş yerine belli periyotlarla gelen firma akciğer filmi çekmiş. Doktor babama sağlam raporu vermiş. Doktorun verdiği bu sağlam raporunda sıkıntı var. Doktor o aşamada bizi uyarmadı. Biz babamın kanser olduğunu 5 ay gecikme ile öğrendik. Zamanında öğrenmiş olsak erken tedavi şansımız vardı. Babam şu an hayatta olacaktı. Bundan sonra babamızı geri getiremeyiz ama bu sorumsuzluğun cezasız kalmamasını istiyoruz. Ben Türk adaletine güveniyorum. Başkalarının da aynı sıkıntıları yaşamasını istemiyorum. Mücadelemizi sonuna kadar sürdürecek hakkımızı arayacağız" dedi.

"35 YILDIR İLK KEZ KARŞILAŞTIĞIM BİR OLAY"

Böyle bir olayda kastının olmasının söz konusu olmayacağını ifade eden doktor A.G., "O filmi ben görmedim. Görsem bunu atlamam mümkün değil. Fabrikanın doktoru olması lazımdı. Filmler mi karıştı, benim yazdığım rapor mu karıştı? Ben bilemiyorum, açıklayamıyorum. Bu, benim 35 yıllık meslek hayatımdan ilk kez karşılaştığım bir olay. Biz röntgenciler olarak bir hastayı kurtardığımız zaman seviniriz. Bu film bana gelmedi. Ben birinci basamak sağlık hizmeti veriyorum. İş yeri hekiminin muayene edip filmlerine bakıp vermesi lazımdı ama fabrikada iş yeri doktoru yokmuş" ifadelerini kullandı.