Rus sözcüden Türkiye'ye karşı haddini aşan ithamlar
Ajanslar

Mariya Zaharova

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova'da haftalık basın toplantısı düzenledi.

Zaharova, Türkiye ve AB'nin göçmenlerle ilgili anlaşmasından endişe duyduklarını söyledi ve bu anlaşmanın sığınmacılarının haklarını 'göz ardı ettiğini' belirtti.

"TÜRKİYE'DEN SURİYE'YE GEÇİŞLERİ ULUSLARARASI GÖZLEMCİLER DENETLESİN"

Zaharova, Ankara'ya Türkiye-Suriye sınırındaki kapılara uluslararası gözlemci davet etmesini tavsiye ederek, "IŞİD'e silah gönderildiği bir mitse, Türkiye'nin saklayacak neyi var? Bundan (sınıra gözlemcilerin yerleştirilmesinden) basit ne olabilir? Türk tarafının bu tavsiye hakkında ne düşündüğünü duymak isterdim" diye konuştu.

"ANKARA'NIN KÜRTLERE YÖNELİK EYLEMLERİ MEDENİ DEĞİL"

Zaharova aldığı bir soru karşısında da Ankara'nın, Türkiye'deki Kürtlere yönelik eylemlerinin 'normal' ve 'medeni' olmadığını vurguladı. Rus sözcü, Cenevre'de ikinci turu 14 Mart'ta başlayacak olan Suriye görüşmelerinin Rus moderatörünün Doğu Bilim Enstitüsü Başkanı Vitaliy Naumkin olacağını açıkladı.

"UKRAYNA'YA NOTA VERDİK"

Zaharova ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'daki diplomatik temsilciliklerine yönelik saldırılarla ilgili Kiev'e nota gönderildiğini belirtti. Kiev'den bu saldırıları gerçekleştiren kişilerin cezalandırılmasını istediklerini vurgulayan Zaharova, Rus temsilciliklerine yönelik saldırıları da 'provokasyon' olarak tanımladı.

​Zaharova, Batılı ülkelerin Rus temsilciliklerine yönelik saldırılar karşısında 'tepkisiz' kalmasını da eleştirdi ve "Ne yazık ki Batılı partnerlerimizden bu barbarca saldırılarla ilgili henüz gereken tepkiyi görmedik" dedi.

"BELKİ DE ABD'LİLER RUSYA'NIN DÜNYA HARİTASINDAKİ YERİNİ BİLMİYOR"

Bu arada Zaharova, ABD'deki başkanlık seçimleri kampanyasında Rusya'nın adının sürekli olarak anılmasına anlam veremediklerini belirtti. "Rusya ABD için hiçbir zaman tehdit oluşturmadı, hiçbir zaman da oluşturmayacak" ifadelerini kullanan Zaharova, şunları söyledi:

"Belki de tüm bunlar bazılarının Rusya'nın ve ABD'nin (haritadaki) yerini bilmemesinden kaynaklanıyor. Zira ABD sınırına yok yakınmışız ve çok ciddi bir tehditmişiz gibi davranıyorlar. Başkanlık seçimleri kampanyasını Rusya olmadan götüremez misiniz? Biraz da bizsiz yapın."

ZAHAROVA, DÜNYANIN YUVARLAK OLDUĞUNU UNUTTU

Rus Dışişleri sözcüsü Zaharova, ülkesinin ABD'de seçimler öncesi malzeme olmasını eleştirirken "Sanırım ABD'nin ve Rusya'nın haritadaki yerini bilmiyorlar, sınırımız bile yok" dedi. Ancak, Ülkesi Rusya ile ABD'nin Alaska eyaletini ayıran Bering Boğazı'nı, Dünya'nın yuvarlak olduğunu unuttu.

KIRIM'DA STALİN DÖNEMİ UYGULAMALARI

Kırım'ı bölgedeki Rus vatandaşlarını bahane ederek işgal eden Rusya, Kırım Tatarlarına vaat ettiği hiçbir sözü yerine getirmediği gibi, Kırım Tatar Meclisi'ni de yasadışı ilan etti.

Ukrayna'ya yönelik politikalarıyla ülkeyi kaosa sokan, parçalayan ve yavaş yavaş yutan Rusya'nın Dışişleri sözcüsünün, Türkiye'nin terörle mücadeleki çabasını sorgulaması dikkat çekti.

Rus sözcüden Türkiye'ye karşı haddini aşan ithamlar