Rus yanlısı gruplar AGİT heyetini rehin aldı

Rus yanlısı gruplar AGİT heyetini rehin aldı

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bölgede görev yapan AGİT askeri tespit misyonundan bir heyeti taşıyan otobüsün Kramatorsk'tan Slavyansk'a giderken durdurulduğu belirtildi.

Açıklamada, otobüste bulunan 7 AGİT yetkilisi ile Ukrayna ordusundan 5 askeri temsilcinin silahlı gruplarca işgal altında tutulan istihbarat binasına götürüldüğü kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı, alıkonulan heyetin serbest bırakılması için Rusya yanlısı gruplarla müzakere yürütüldüğünü ancak heyeti ellerinde bulunduran kişilerin henüz heyeti bırakmaya razı olmadığını duyurdu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, bugün yaptığı açıklamada, bölgede görev yapan heyetle irtibatın öğle saatlerinde kesildiğini açıklamıştı.

Bağlantı sağlanamayan Almanya liderliğindeki uluslararası askeri gözlem heyetinin ülkeye 21 Nisan'da geldiği ve 12 Nisan'dan bu yana görev yapan Hollanda öncülüğündeki ekibin yerini aldığı belirtildi.

Almanya Savunma Bakanlığı da heyetle irtibatın kesildiğini doğruladı.

Heyette Almanya dışında Çek Cumhuriyeti, Polonya, İsveç ve Danimarka'dan görevliler bulunuyor.

Basın toplantısı yapıp duyurdu

Öte yandan Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk kentini kontrol altında tutan Rusya yanlısı ayrılıkçıların lideri Vyaçeslav Ponamaryev, Slavyansk'a doğru gelen AGİT heyetinin kendileri tarafından alıkonulduğunu belirtti.

Ponamaryev, düzenlediği basın toplantısında, bugün AGİT heyetiyle görüşmesinin planlandığını ifade ederek, bazı nedenlerden dolayı bu görüşmenin yapılamadığını söyledi.

AGİT heyetinin aracında, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı görevlilerinin de bulunduğunu kaydeden Ponamaryev, bu kişileri tutukladıklarını bildirdi.

AGİT heyetinin işgal altındaki Slavyansk Güvenlik Servisi binasında tutulduğunu söyleyen Ponamaryev, bölgeye gözlemci olarak gelenlerin, Ukrayna istihbarat görevlilerini de getirdiğini ifade ederek, bunun iyi bir şey olmadığına dikkati çekti.

Basın toplantısının ardından onlarla görüşeceğini duyuran Ponamaryev, "Ben AGİT heyetinden üç gözlemciyi bekliyordum. Onlar 13 kişi ve hatta daha fazla gelmişler" diye konuştu.