Rusya faiz oranını indirdi
Ajanslar

rusya

Rusya Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre; haftalık repo ihalesi faiz oranını yüzde 12,50'den yüzde 11,50'ye indirildi. Piyasalarda da beklenti faizlerin 100 baz puan indirileceği yönündeydi.

YILLIK ARTIŞ YÜZDE 15,8 SEVİYESİNDE GELMİŞTİ

Banka gecelik repo faiz oranını yüzde 13,50'den yüzde 12,50'ye, mevduat faiz oranını yüzde 11,50'den yüzde 10,50'ye çekti. Banka refinansman faiz oranını yüzde 8,25 olarak bıraktı. Bankanın açıklamasında, enflasyonun düşmeye devam etmesi durumunda gösterge faiz oranının düşürülmeye devam edeceği ifade edildi. Banka, enflasyonun 2016 yılı Temmuz ayına kadar yüzde 7'nin altına ineceğini, 2017 yılında ise yüzde 4'e gerilemesinin beklendiğini ifade etti. Rusya'da mayıs ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 0,4 artarken, yıllık artış yüzde 15,8 seviyesinde gelmişti.

YÜZDE 3,2 DARALMANIN BEKLENDİĞİ BELİRTİLDİ

Rusya Merkez Bankası, bu yıl için ekonomide yüzde 3,2 daralmanın beklendiğini belirtti. IMF son raporunda Rusya için daralmanın yüzde 3,8 olmasının beklendiğini açıklamıştı. Banka, makro ekonomik göstergelerin ekonominin soğuduğuna işaret ettiğine dikkat çekerken, sermaye harcamalarının da artacağı yönünde görüş ifade etti. Rusya Merkez Bankası, Ukrayna krizi ve yaptırımlar nedeni ile sert düşen rubleyi kontrol edebilmek için faiz oranlarını yüzde 17’ye çıkarmıştı. Yıl başından bu yana ise faiz oranları aşamalı olarak 5,5 puan indirildi. Banka en son mart ayında faizlerde 150 baz puan indirime gitmişti. Banka'nın bir sonraki toplantısı 31 Temmuz tarihinde gerçekleşecek.