Rusya IŞİD operasyonlarını haritalar yalanlıyor
AA

Rusya IŞİD operasyonlarını haritalar yalanlıyor

İngiltere'nin Suriye Özel Temsilcisi Gareth Bayley, Cenevre'deki Suriye barış görüşmeleri sırasında Rusya'nın kasten ılımlı muhalefeti yok etmeye odaklandığını belirterek, Rusya'nın asıl amacının Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in müzakere pozisyonunu güçlendirmek olduğunu kaydetti.

"RUSYA, MUHALEFETİ YOK ETMEK İSTİYOR"

Bayley, resmi Twitter hesabından açıklama yaptı ve harita paylaştı.

"Cenevre'deki barış görüşmeleri sırasında Rusya kasten, Halep'teki muhalefeti yok etmeye odaklanmıştır" ifadesini kullanan Bayley, Rusya'nın 300'den fazla hava saldırısının sadece ılımlı muhalif güçleri değil, çok sayıda sivili de hedef aldığını bildirdi.

"AMAÇ, MÜZAKERELERDE ESAD'IN ELİNİ GÜÇLENDİRMEK"

Bayley, şunları ifade etti:

"Bu yakıp-yıkma politikasının amacı açıktır: ılımlı muhalefeti yok etmek ve Esed'in müzakere pozisyonunu güçlendirmektir. Rusya'yı, barışın destekçisi olup olmadığına karar vererek, Cenevre sürecine nasıl katılmak istediğini değerlendirmeye çağırıyorum. Rusya'nın aralıksız bombalamaları, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki müzakerelere bağlılığına ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına gölge düşürmüştür. Kasten ılımlı muhalefeti bombalarken ve uluslararası hukuku ihlal ederek sivilleri öldürürken masada yeri olduğunu iddia edemez. Hastanelere, okullara ve BM destekli bir fırına bile hava saldırıları gerçekleştiğini gördük."

Cenevre barış görüşmelerinin, Suriye'deki krize son vermek için gerekli olan siyasi geçiş süreci için bir fırsat olduğunu dile getiren Bayley, ülkesinin Suriye muhalefetini desteklemeyi sürdürdüğünü belirtti.

Bayley, "Rusya'yı, zarar veren eylemlerini değiştirerek, dile getirdiği barışçıl çözüm isteğini kanıtlamaya çağırıyoruz" dedi.

Rusya IŞİD operasyonlarını haritalar yalanlıyor

Bu arada, Bayley, resmi Twitter adresinden İngiliz hükümetinin hazırladığı bir Suriye haritasını da paylaştı. "Cenevre barış görüşmeleri sırasında Rusya'nın Suriye'ye yönelik hava saldırıları" başlıklı haritada, Rusya'nın Halep ve Lazkiye gibi muhaliflerin bulunduğu şehirlere yönelik yoğun hava saldırılarının işaretlendiği görülüyor.

Cenevre'deki Suriye barış görüşmeleri geçen hafta askıya alınmıştı. Görüşmelerin 25 Şubat'ta yeniden başlaması bekleniyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)