Rusya kimyasal silah tasarısını veto etti
ensonhaber.com

Amerika Birleşik Devletleri’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Suriye’de kimyasal silah kullanımı soruşturması ve sorumluların belirlenmesi tasarısı, Rusya’nın vetosuyla kabul edilmedi.

Rusya kimyasal silah tasarısını veto etti

7 ÜLKE "HAYIR" DEDİ

Oylamaya sunulan tasarıda 6 ülke ‘evet’, 7 ülke ‘hayır’ ve 2 ülke de ‘çekimser’ oy kullandı. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, oyalama öncesi yaptığı konuşmada, ABD tarafının talep ettiği mekanizmanın "bağımsız olmayacağını" belirterek, oylamaya sunulacak tasarıyı "anarşi ve manipülasyon" olarak değerlendirdi.

BM Güvenlik Konseyi’nden bir tasarının onay alması için en az 9 ülkenin olumlu yönde oy kullanması ve daimi üye olan ülkeler tarafından da veto edilmemesi gerekiyor.

Rusya kimyasal silah tasarısını veto etti

ABD DE RUSYA'NIN TALEBİNİ VETO ETTİ

Rusya, ABD'nin Suriye'de rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'nın Duma ilçesinde kimyasal silah kullanımının soruşturulması ve sorumluların belirlenmesini talep ettiği tasarısını veto ettikten sonra BM Güvenlik Konseyi'nde karşı bir tasarıyı oylamaya sundu.

Rusya'nın bu tasarısı BMGK'de gerekli olan 9 ülkenin desteğini alamadığı için kabul edilmedi. Rusya'nın tasarısına sadece 6 ülke destek verirken 7 ülke karşı çıktı, 2 ülke de çekimser kaldı.

Rusya kimyasal silah tasarısını veto etti

RUSYA SADECE SURİYE'DE YAPILSIN İSTİYORDU

Rusya kendi sunduğu karşı tasarıda BM mekanizmasının sadece Suriye'de kimyasal silah saldırısının gerçekleşip gerçekleşmediğini belirleyip BMGK'ye rapor etmesini ve saldırının sorumlularının mekanizma tarafından değil BMGK tarafından belirlenmesini istiyordu.

Bu arada, Rusya ikinci bir tasarısıda daha bulundu ancak bu talep de kabul edilmedi.