Rusya ve Suriye'nin İdlib'e hava saldırıları sürüyor
REUTERS

qweqweqweqweqwe

Rus ve Suriye savaş uçakları, Cuma günü yapılan Rusya-İran-Türkiye zirvesinden ateşkes anlaşması çıkmaması üzerine cumartesi günü ve dün de isyancıların elindeki son kale olan İdlib'e ve Hama kentine yoğun hava saldırılarını sürdürdüler.

Kent sakinleri ve kurtarma ekipleri Suriye askeri helikopterlerinin el Habit ve Abdin köylerine yaptığı varil bombası saldırısına en az iki çocuğun öldüğünü, dokuz çocuğun yaralandığını ve 10'dan fazla binanın tahrip olduğunu söylediler.

KÖYLERE BOMBARDIMAN

El Habit köyünden Abdullah Kasemsaid, en az 15 helikopterin köyünü bombaladığını söyledi. Hama kentinin kuzeyindeki Kalat el Madik köyünde de en az beş kişinin öldüğü bildiriliyor.

Görgü tanıkları İdlib'in güneyinde yaşayan ailelerden yüzlercesinin saldırılara hedef olan köylerinden kaçmaya çalıştıklarını söylediler.

Suriye ordusu varil bombası kullandığını yalanlıyor; ancak Birleşmiş Milletler araştırmacıları bu silahın Suriye ordusunda yaygın biçimde kullanıldığını belgelemişlerdi.

SALDIRI HEDEFİ MÜLTECİ KAMPLARI

Müttefikleri Rusya ve İran'ın desteğiyle Suriye, ülkenin kuzeybatısındaki İdlib vilayeti ve çevresini isyancıların elinden geri almak için bir süredir büyük bir saldırıya hazırlanıyordu. Bu bölgede Türkiye sınırına yakın yerlerde kurulmuş olan mülteci kampları da var.

Rus jetlerinin ise Hama'nın kuzeyindeki Latamne ve Kafr Zeyta kasabalarının çevresini bombaladıkları bildiriliyor.

Üçlü zirvede, topyekun bir saldırıyı durduracak bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varılamamıştı.

Türkiye ve Batılı ülkeler Rusya destekli bombardımanların Türkiye sınırındaki İdlib vilayetini hedef alması halinde çok kan döküleceği uyarısı yapmışlardı.

Birleşmiş Milletler de topyekun bir saldırının on binlerce sivilin maruz kalacağı bir insani faciaya yol açacağı uyarısı yapmıştı.

SİVİL CAN KAYIPLARI ARTIYOR

Şu ana kadar hava saldırıları üç milyon sivilin yaşadığı vilayetin büyük kentlerine yönelmedi. Bu nüfusun büyük bölümü, savaş boyunca başka bölgelerde süren çatışmalardan kaçarak buraya sığınmış olan insanlar.

Rusya, sivilleri değil, sadece el Kaide bağlantılı radikal grupları vurduğunu söylüyor ancak muhalifler ve yerel halk son günlerdeki can kayıplarının çoğu sivil halktan olduğunu belirttiler.

Muhalifler, isyancıları teslim olmaya zorlamak için Rusya ve müttefiklerini hastaneleri ve sivil savunma merkezlerini hedef almakla suçluyor. Bölgede faaliyet gösteren ABD merkezli bir yardım kuruluşu, son iki günde yapılan bombardımanlarda üç hastane ve sivil savunma merkezinin vurulduğunu ve "binlerce insanın tıbbi yardımdan mahrum kaldığını" bildirdi. Tıbbi Bakım ve Yardım Örgütleri (UOSSM) adlı kuruluşun başkanı Ghanem Tayra yaptığı yazılı açıklamada, "Sağlık merkezlerine yapılan saldırıların arttığını görmek çok üzücü. Ülkenin bu kalabalık bölgesinde üç milyondan fazla sivil var ve hepsinin hayatı tehdit altında" dedi.