Rusya'dan Avrupa Birliği'ne yeni yaptırım yanıtı

Rusya'dan Avrupa Birliği'ne yeni yaptırım yanıtı

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'un, "Rusya’ya karşı alınan yaptırım kararlarının cuma günü uygulamaya gireceği" yönündeki açıklaması değerlendirildi.

Açıklamada, "AB yaptırım yoluna giderek, Ukrayna iç krizindeki barışçıl çözüm sürecinin karşısında tercih yapmayı seçti. Bugün Brüksel ve AB üyesi ülkelerin, AB vatandaşlarına neden onları ekomonik durgunluk ve iş kaybı riskine maruz bıraktıklarının cevabını vermeleri gerekiyor" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, "Daha önce de belirttiğimiz gibi, Rusya karşıtı bu yaptırımlar da cevapsız kalmayacak" denildi.

"AB'NİN YAPTIRIMLARI YASADIŞI"

Öte yandan Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, AB'nin aldığı yeni yaptırım kararının "illegal" olduğunu savundu. Peskov, karardan dolayı üzgün olduklarını belirterek, "Daha önce alınan yaptırım kararlarına karşı olduğumuzu ve bunu anlamadığımızı defalarca dile getirdik. Yaptırımların yasadışı olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Rusya’ya karşı alınan yaptırım kararlarının cuma günü uygulamaya gireceğini belirterek, “AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), ay sonundan önce (Ukrayna’daki) barış planının uygulanması hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapacak” demişti.

AB Konseyi’nden yapılan açıklamada da yaptırımlarının yarın AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanacağı belirtilirken, odaklanılan alanların finans sektörü ve sermaye piyasalarına erişim, çift kullanımlı ürünler ile enerji olduğu vurgulanmıştı.

AB, birlik ülkelerine seyahat ve mal varlıklarının dondurulması önlemlerini de 24 kişi için daha devreye sokacak. Yapılacak son eklemelerle yaptırım uygulanan birey sayısı 119’a ulaşacak.