Rusya'dan Suriye çarkı

Rusya'dan Suriye çarkı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan, Suriye halkının diyalog halinde Esed'in görevi bırakması yönünde karar alması durumunda Moskova'nın da bu duruma karşı çıkmayacağını söyledi.

"EĞER HALK ESED'İ İSTEMİYORSA.."

"Eğer Suriye halkı, Esed'in ayrılışı konusunda hemfikir olursa biz bundan mutluluk duyarız" değerlendirmesinde bulunan Lavrov, "Ancak, dışarıdan bu konuda yapılacak herhangi bir müdahale asla kabul edilemez" şartını koydu.

Dış oyuncuların Suriye'de muhalefetin askeri hareketliliğini devam ettirmeleri için provoke ettiğini ve Libya benzeri bir senaryonun istendiğini savunan Lavrov, Annan planının dış baskılar nedeni ile işlemez hale getirildiği eleştirisinde bulundu.

Rusya'nın pozisyonunun asla bölgeye askeri müdahaleye izin verilmemesinden yana olduğunu kaydeden Bakan Lavrov, "Bu tüm Orta Doğu'yu kapsayan yıkıcı sonuçlara neden olabilir." uyarısında bulundu.

"SURİYE İÇ SAVAŞIN EŞİĞİNDE"

''Suriye'nin iç savaşın eşiğinde olduğunu'' belirten Lavrov, Rusya'nın uluslararası toplantı düzenlenmesi önerisini yineleyerek, "BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri, İran, Irak, Lübnan, Ürdün, Arap Ligi, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği ülkelerinin katılacağı uluslararası bir toplantı yapılmasının yararlı olacağını düşünüyoruz" dedi.

ABD'nin bu tür bir toplantıda İran'ın yer almasına karşı olduğunun hatırlatılması üzerine Lavrov, "Suriye üzerinde etkisi olan tüm güçler bu toplantıda yer almalıdır. İran da bu ülkelerden biridir" diye konuştu.

GÖÇMEN SORUNU

Suriye'de 80 bin göçmenin olduğunu, ancak ülke içinde var olan diğer göçmenlerden kimsenin bahsetmediğini savunan Lavrov, Yugoslavya krizi ile benzerlikler kurdu. Lavrov, Irak'ta 1 milyonun üzerinde ve Suriye'de yarım milyonun üzerinde Filistinli göçmenin gündeme getirilmemesine tepki gösterdi.