Rusya'ya son darbe Fitch'ten geldi

Rusya'ya son darbe Fitch'ten geldi

Fitch'ten yapılan açıklamada, notun düşürülmesindeki en temel neden olarak Rusya'nın ekonomik görünümünün, petrol fiyatları ve rubledeki sert düşüşün ardından 2014'ün ortalarından bu yana bozulması gösterildi.

İlk olarak 2014'ün Mart ayında uygulanan Batılı ülkelerin yaptırımlarının, Rus banka ve şirketlerinin dış sermaye piyasalarına erişimini engellemesiyle ekonomi üzerinde baskı yaratmaya devam ettiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"2014 yılında sadece yüzde 0,6 büyüyen Rusya ekonomisinin, 2015 yılında yüzde 4 küçülmesini bekliyoruz. Ülke, 2017 yılına kadar büyüyemeyebilir. Petrol fiyatlarındaki kar azalması, daha esnek bir döviz kuru etkisine rağmen büyüme ve petrol fiyatları arasındaki ilişkiyi gözler önüne serdi. 2015 yılı için petrol fiyatlarının ortalama 70 dolar olacağını tahmin ediyoruz. Bu rakam bizim 2014'ün Temmuz ayındaki 100 dolarlık tahminimizden daha düşük seviyede. Eğer petrol fiyatları bunun da altına inerse Rusya'da resesyon daha da derinleşebilir ve kamu maliyesi üzerindeki yük artabilir. Bunlar da yetkililerin manevra alanını ciddi derecede sınırlayabilir."

Rubledeki değer kaybı, yoğun piyasa oynaklığı ve politika faizindeki sert yükselişin, bankacılık sektörü için büyük bir şok oluşturduğu kaydedilen açıklamada, uluslararası rezervler ve likit varlık stokunda da beklenenden hızlı düşüş yaşandığı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, yaptırımların gevşemesi sonucunda uluslararası ilişkilerde yaşanan tansiyonun azalması ve bu doğrultuda Rus şirketlerinin uluslararası sermaye piyasalarına erişiminin önünün açılması ve  petrol fiyatlarındaki toparlanmanın not görünümünü pozitif etkileyeceği dile getirildi.

Rusya'ya son darbe Fitch'ten geldi