Saatlerin geri alınmaması hayatı zorlaştırdı

ACASCASc

Bu sene uygulamaya konulan yeni saat uygulaması beraberinde birçok sorunu getirdi. Uygulama ile, zamanı daha verimli kullanma doğrultusunda mesainin havanın aydınlanması ile başlaması hedefleniyordu, ancak hesaplar tutmayınca yeni sorunlara davetiye çıktı.

GÜN AYDINLANMADAN YOLA ÇIKILIYOR

Sabah ezanında yola çıkan öğrenciler, özellikle de çocuklar zifiri karanlıkta okula gitmeye çalışıyor. Saatlerin geri alınmaması ile birlikte, öğrenciler ilk defa bu kış gün ağarmadan yola çıkmış oluyor. Bu da haliyle küçük çocukların korkmasına neden oluyor. Bu yeni saat uygulaması, hem veliler hem de öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı.

SABAH NAMAZI İŞE GİDİŞ VAKTİYLE ÇAKIŞIYOR

Yeni uygulama ile birlikte vatandaşların sabah namazı saati, iş yolunda geçirdiği vakit ile kesişiyor. Yani insanlar sabah namazı vaktini işe giderken kaçırmış oluyor. Örneğin; bugün İstanbul'da güneş 08:20 sıralarında doğdu. Bu noktada insanların iş gitmek için yolda geçirdiği saatler, zaten kısıtlı bir süre olan sabah ezanı vakti ile güneş vaktine arasına denk gelmiş oluyor.  Ankara'da durum çok farklı değil. Keza bugün güneş vakti 07:55 idi.

SPOR KARŞILAŞMALARI

Kış saati uygulamasının kalkmasına en çok üzülen taraf futbol severler oldu. Türkiye'de saatler değişmedi ancak Avrupa, 30 Ekim'de kış saatine geçti. Böylece bazı maçlar Türkiye'de iki gün sürecek. Örneğin; Şampiyonlar Ligi maçları 21.45'te oynanıyor. Maçlar artık ülkemizde 22.45'te başlayacak ve gece yarısı 00.30'da yani ertesi gün sona erecek.

KÜRESEL PİYASALARLA UYUM

Sabit zaman uygulaması ekonomiyi de etkileyecek. Küresel borsalarla senkron zorluğu, ekonomistleri düşündürüyor. Örneğin; Borsa İstanbul'daki son fiyatlamalar 17.40'da yapılıyor. Yeni düzenlemeyle kış mevsiminde Londra ile İstanbul arasındaki saat farkı 3'e çıkacak. Türkiye'de yapılacak herhangi bir finans işleminin son emir saati ise Londra'nın saatine göre saat 14.40'da olmalı.