Sabancı'dan Erdoğan'a: Gemi kaptanı iyi

Sabancı'dan Erdoğan'a: Gemi kaptanı iyi

Sabancı Holding Başkanvekili ve Akbank'ın Şeref Başkanı Erol Sabancı, Bugün gazetesine konuştu.

Sabancı, "Türkiye dünyadan farklı çalışıyor, çünkü sağlam bir iktidar var. Geminin kaptanı konuları çok iyi biliyor. Kaptan işi bilirse gemi doğru yolda gider. Bizim gemi kaptanı gibi kaptan Avrupa'da yok" dedi.

İşte Perihan Çakıroğlu'na konuşan Erol Sabancı'nın dikkat çeken o açıklamaları:

O, eğer isteseydi rahmetli ağabeyi Sakıp Sabancı'nın ardından Sabancı Holding'in başına geçebilirdi. Erol Sabancı, bunu yapmadı. Sırasını, büyük bir gönül rahatlığıyla yeğeni Güler Sabancı'ya bıraktı ve kendisine büyük destek verdi. Böylece Sabancı Holding'in başına ilk kez bir kadın yönetici geçti. Erol Sabancı, Güler Sabancı'ya Başkanvekili oldu. 45 yıl boyunca başında bulunduğu ve profesyonel arkadaşlarıyla yönettiği Akbank'ı da 2008'de kızı Suzan Sabancı Dinçer'e devretti. Sonra da Şeref Başkanı oldu. Böylece Akbank'ın da başına ilk kez aileden bir kadın geçti. Ondan sonra da Sabancı, çok zorunlu olmadıkça ne ortada göründü, ne de medyaya demeç verdi.

UÇAKTA RÖPORTAJ VERDİ

Uzun süredir sessizliğini koruyan Sabancı ile bir iş gezisi için Fransa'nın Nice şehrine giderken uçakta karşılaştık. Eşi Belkıs Hanım'la birlikte Nice'de bir hafta kalmayı planladıklarını anlatan Sabancı'ya güncel ekonomik gelişmeler için neler düşündüğünü sorduk, o da cevaplandırdı.

AVRUPA'NIN EN İYİ KAPTANI BİZDE

Avrupa'nın en iyi kaptanı bizde, dünyada ve özellikle Avrupa'da yaşanan krize rağmen belki biraz küçülme olsa da sağlam gidiyoruz.

Siz, bankacılığı ve ekonomiyi nasıl görüyorsunuz?
Dünyaya baktığımız zaman sadece bankacılık değil Türkiye, dünyadan farklı çalışıyor. Türkiye'de bir şey var, sağlam bir iktidar ve istikrarlı bir hükümet var. Konuyu bilen ekip var. 8 senedir aynı şahıs Başbakan. Geminin kaptanı konuları çok iyi biliyor. Geminin kaptanı işi bilirse gemi doğru yolda gider. İşi bilmezse hüsran olur. Dolayısıyla dünyadan farklıyız.

Almanlar bize göre zayıf Avrupa'daki liderler, neden krizi çözemiyor?Avrupa'da ülkelerin gemi kaptanlarına bakarsanız bizim gemi kaptanı gibi kaptan yok. İtalya'da yok. Fransa'da kalmadı, gemi kaptanı Sarkozy mi? Çok zayıf. Hatta hatta Almanya'daki gemi kaptanı iyi mi, o da zayıf. Almanlar da bize göre zayıf. Tek başına değil, koalisyonla yürütüyor. Koalisyon demek ortaklık demek. Ortaklık ise fedakarlık demek. Birbirine taviz vereceksin. Bizim ise avantajlarımız var. Bu bakımdan iyiyiz. 8 senedir aynı iktidar devam ediyor. Ekip işini iyi biliyor. Bakanlar iyi biliyor. Bir şey söylediğin zaman adam işi biliyorsa onunla konuşmak da kolay. İşi bilmeyenle konuşursan zahmet çekersin.

MB'nin koridoru başarılı oldu

Sizce Merkez Bankası (MB)'nin uyguladığı para politikaları doğru mu?
Bakın, Merkez Bankası faiz koridoru yaptı. Bunu tenkit edenler oldu. Başarılı oldu. Doğru mu diye sormak yerine başarılı oldu mu o önemli. Türk Lirası yılbaşında dolar karşısında 1.90'a gelmişti. Şimdi 1.75'lerde seyrediyor. 2 ayda demek ki bu koridor iyi işlemiş. 2012'nin böyle gitmemesi için de sebep yok. Demek ki TL, dört beş senedir değerli kalmışsa karlı çıkılmıştır.

Bu yıl itibarıyla ekonomik büyüme oranı için ne düşünüyorsunuz?
Büyüme yüzde 4 ile 5 arası, hatta daha da yüksek olabilir. Tabii ki, yüksek olursa daha memnun oluruz.

TL simgesi, sterline benziyor

Türk Lirası (TL)'nin yeni simgesini nasıl buldunuz?
Yeni gördüm. Biraz İngiliz parası Sterlin'in benzeri olmuş. Yeni bir simge yapılması doğrudur. Böyle bir simge yapılması lazımdı.

Siz sterline benzettiniz ama simgenin 'çıpa' olduğu da söylendi. Çıpa ile sağlam bir liman imajı getirilmek istenmiş.
O zaman çıpayı attık. Aynı zamanda sağlam ve güvenli liman imajı da var. Bence bunlar çok iyi. İnşallah öyle olur. Tayyip Bey'in yaşı 59 daha çok süresi var Sizi de rahmetli Sakıp Sabancı gibi 'istikrarlı hükümet' ten yana görüyorum. O, bugünleri göremedi.

TAYYİP BEY'İN YAŞI DAHA 59 DAHA ÇOK SÜRESİ VAR

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın hastalığı için ne düşünüyorsunuz?
Sakıp Bey, Tayyip Bey'i çok severdi. Allah ona sağlık ve iyilik versin. Yaşı henüz 59. Daha çok süresi var. 59 yaş hiçbir şey değil. Her konuya hakim, işini iyi biliyor. Sağlık ve sıhhati en kısa zamanda düzelsin.

Başbakanın her konuya hakim olması kimi zaman sıkıntılı değil mi?

Hakim olması daha iyi. Geminin kaptanı biliyorsa iyidir. Eğer bilmiyorsa, tayfaları yanlış yönlendiriyorsa, o da yanlış yönlenmeye 'evet' diyorsa bu kötü. Biliyorsa durdurur.

CarrefourSA'yı iyi yönetilemiyor

CarrefourSA'da bazı problemler yaşanıyor. Fransızlarla ortaklık tehlikede mi?
Biz, Carrefour'un yüzde 40'ını sahibiz. Ortağımız ise yüzde 60'ına sahip. Onlar yönetiyor. Kendilerine diyoruz ki, "İyi yönetemiyorsunuz". Biz küçük ortağız. İki senede bir genel müdür değişiyor, bazen senede bir de değişiyor. Böyle bir müessesede bu kadar sık yönetici değişirse iyi olmaz, istikrar olmaz. Az önce istikrarlı hükümetler olması lazım dedik ya, müesseselerde de istikrarlı yönetim olması gerekiyor.

Peki, perakende de kalacak mısınız?
Kalacağız. Sadece Carrefour, değil, Teknosa da var.

Erol Sabancı kimdir?
Sabancı Holding ile Akbank'ın kurucusu Hacı Ömer ve Sadıka Sabancı çiftinin beşinci çocuğu olan Erol Sabancı, 12 Haziran 1938 tarihinde Kayseri'de doğdu. Tarsus Amerikan Koleji'nde okuduktan sonra yüksek öğrenimini İngiltere'de Manchester College of Commerce'de tamamladı. İş hayatına 1960 yılında aile şirketi olan Bossa Un Fabrikasında başlayan Sabancı, aynı zamanda Bossa Tekstil Fabrikasının Finans Müdürlüğü görevini de üstlendi. 1963 yılından itibaren Akbank Yönetim Kurulu üyesi olan Sabancı, 17 Mart 1998'de bankanın yönetim kurulu başkanı oldu. 23 Mart 2008'de koltuğunu kızı Suzan Sabancı Dinçer'e bırakan Sabancı, Şeref Başkanı oldu.