USD: 1.7379
EUR: 2.3062

İstanbul 1°C

Ankara -4°C

İzmir 5°C

Çok seven sevgilisinin yüzünü hatırlamıyor

Acıbadem Maslak Hastanesi Psikiyatri Kliniğinden Doç. Dr. Kültegin Ögel, aşk bağımlılığının tedavi edilmesi gereken bir durum olduğunu belirterek, "Bağımlılıktan kurtulmak için kişinin ilişkiyi sonuna kadar yaşaması gerekiyor" dedi.

09.02.2010 - 15:23

Doç. Dr. Ögel, "14 Şubat Sevgililer Günü"nün yaklaşması dolayısıyla yaptığı açıklamada, normal aşk ile aşk bağımlılığı arasında bulunan farka işaret ederek, aşk bağımlılığının, yaş, cinsiyet, statü farkı demeden hem erkekleri hem kadınları tutsak haline getirdiğini söyledi.

Normal aşkın ötesine geçen aşk bağımlılarının, aşık olduğu kişiye odaklandığı için bir süre sonra iş yapamaz, sosyal çevresiyle uyumsuzluk yaşayan, kendi benliğini ve kişiliğini yok sayan hale geldiğini anlatan Ögel, aşka bağımlı olanları, normal aşktan ve sevmekten ayıran farklılığı şöyle anlattı.

"Aşk bağımlılığında tek kişilik bir ilişki vardır. Kişi kendisini yok farz eder, sadece karşısındaki kişi vardır. Normal aşktan farkı, bağımlılık nedeniyle kişinin günlük yaşamının bozulması, sorumlulukların yerine getirilememesi, işten ayrılma, intihar girişimi gibi yaklaşımlarda bulunmasıdır. Oysa, normalde sevmek çok daha farklı bir durum. Birini sevdiğiniz zaman ilişkide hem siz hem sevdiğiniz vardır."

Aşk bağımlılığında toplumsal yapıya göre farklı tutumların da ortaya çıktığına dikkati çeken Ögel, "Kişinin düşük sosyoekonomik düzeyde olması, aşkının da platonik düzeyde kalmasına yol açıyor. Yüksek sosyoekonomik konumda ise aşka, daha derin anlamlar yüklenebiliyor" dedi.

Aşk bağımlılığının bir neden değil, bir sonuç olduğuna değinen Ögel, "Aşk bağımlılığının altında başka sorunlar yatıyor. Kişi ağır depresyon yaşayabiliyor, ayrılık kaygısı yaşayan, bağlanma sorunları olan kişilerde çok görülüyor. Kaygı bozuklukları, yalnız kalamama, adlandırılamayan sürekli huzursuzluklar çıkabiliyor" görüşünü dile getirdi.

"SEVDİĞİNİN YÜZÜNÜ BİLE HATIRLAYAMIYOR"
Bağımlının bilmesi gereken şeyin, karşısındakini, kendisinin yarattığı gerçek olduğuna vurgu yapan Ögel, şunları kaydetti.

"Birçok aşk bağımlısı, ’Bağımlı olduğunuz kişinin yüzünü hatırlayın’ dediğimizde hiç hatırlayamaz, bazıları da hatırlamakta zorluk çeker ama günlük yaşamına baktığınızda onsuz duramıyordur, sürekli düşünüp uyuyamıyordur. Oysa karşısındakini aşırı değer vererek yüceltmesinin nedeni kendisidir. Olmasını istediğimiz birçok özelliği karşımızdakine veriyoruz. Bu narsistik bir durum. ’Ben karşımdakini kendim için yaratırım, aslında ben varım’ diyoruz."

Aşk bağımlılığının, kadınlarda ve erkeklerde farklı seyrettiğini de ifade eden Ögel, bu erkeklerin, karşısındakine büyük bir aşk duyduğunu, kendini yok etmeye hazır olduğunu söylemekte zorluk çektiğini ve aşırı kıskançlıklar sergilediğini kaydetti.

BAĞIMLILIK VAR
Doç. Dr. Kültegin Ögel, üç tip aşk bağımlısı erkeğin var olduğunu, birinci grubun tek kişiye bağımlılık yaşarken, ikinci grubun eş değiştirdiğini, ancak her değiştirdiğinde bunu bağımlılık düzeyinde yaşadığını, üçüncü gruptakilerin ise dönemsel aşk bağımlıları denilen ve belli dönemlerde bunu bağımlılık olarak yaşayan kişiler olduğunu anlattı.

Aşk bağımlısı kadınların ise duygularını olduğu gibi gösterdiklerini kaydeden Ögel, "Kadınlar da aşk bağımlısı olduklarında erkekler gibi, aşkı şiddetli bir şekilde yaşayıp karşısındakini öldürebiliyor. Ancak kadınları tedavi etmek erkeklere göre daha kolay. Erkekler, sorunu kabullenmediklerinden daha zor tedavi edilebiliyor. Bağımlılıktan kurtulmak için kişinin ilişkiyi sonuna kadar yaşaması gerekiyor. Zararını da yararını da görmesi, kendisine değişebilmek için bir fırsat vermesi anlamına da gelebiliyor" bilgisini verdi.

Yorumlar

Tüm yorumlar »
Adınız soyadınız:

Gönder
Vazgeç ya da

Yükleniyor...
Cavcav: Yeni federasyon başkanı karnından konuşmasın Yılanın kertenkele ziyafeti Stoch forvetleri kıskandırıyor TEM İstanbul yönü ulaşıma kapandı Aziz Yıldırım'dan tarihi savunma Aleviler Cumhuriyet'in sigortası değil Riera 6 yabancı kuralını bilmediğini itiraf etti Türkiye'den büyük sıçrama Alman televizyonunda ırkçı dizi Kurtlar Vadisi Pusu 147. bölüm fragmanı Meclis'te imam hatip gerginliği - İzle Gökçe Sırbistan'a gidiyor Ali Koç hakemi sen mi bağladın Bingöl'de 9 terörist öldürüldü 12 il için 2 günlük kar uyarısı
Ortadoğu ve Habertürk fotoğrafları karıştırdı 12:56
Ortadoğu ve Habertürk fotoğrafları karıştırdı

Milliyetçi gazeteye bu yakışmadı: MİT'İN TEPE YÖNETİCİSİNİ YAHUDİ YAPTI

Türk düşmanı Belçikalı'dan pankart savunması 12:30
Türk düşmanı Belçikalı'dan pankart savunması

Filip Dewinter; “Müslüman kadınların yaşamlarını seçme hakları olduğunu hatırlatmak istedik”

Fatih Terim Hakan Şükür'ünü buldu 12:25
Fatih Terim Hakan Şükür'ünü buldu

Galatasaray'ın uzun bir süreden bu yana aradığı pivot santrfor adım adım altyapıdan geliyor.

İsrail'den Ermeniler'i kızdıracak çıkış 12:25
İsrail'den Ermeniler'i kızdıracak çıkış

Lieberman: Soykırım sözcüğü başka bir trajedi için geçerli olamaz.

3 kız kardeşlerin büyük dramı - Galeri 12:15
3 kız kardeşlerin büyük dramı - Galeri

Küçük bir köyde yaşayan 3 kız kardeş, "kurt adam sendromu" yüzünden evlerinden dışarıya çıkamıyor.

KCK iddianamesi: 180 sanık 5 gizli tanık 12:10
KCK iddianamesi: 180 sanık 5 gizli tanık

KCK iddianamesinin yazımı devam ediyor 150'si tutuklu 180 kişi sanık olarak yer alacak İddianame ay sonunda tamamlanacak

Mehmet Günsür Muhteşem Yüzyıl'ı salladı - İzle 11:57
Mehmet Günsür Muhteşem Yüzyıl'ı salladı - İzle

Muhteşem Yüzyıl'da haftalardır beklenen Mehmet Günsür, Şehzade Mustafa rolü ile izleyicisinin karşısına çıktı.

Tolga Karel'den muhteşem ihanet - Galeri 12:04
Tolga Karel'den muhteşem ihanet - Galeri

Tolga Karel, hamile eşini aldatırken Süper Kulüp kameralarına yakalandı.

Yetenek Sizsiniz'de şaşırtan illüzyon - İzle 13:47
Yetenek Sizsiniz'de şaşırtan illüzyon - İzle

Acun Ilıcalı, Hülya Avşar ve Sergen Yalçın'ın içinde yer aldığı illüzyon şovu, ekran başındakileri şaşırttı.

Kemal Burkay siyasete atılıyor 16:25
Kemal Burkay siyasete atılıyor

Kemal Burkay, hangi parti ile siyaset sahnesine çıkıyor?

Dilara Gönder canlı yayında gülme krizine girdi 11:36
Dilara Gönder canlı yayında gülme krizine girdi

Gazete manşetlerini okuyan Dilara Gönder'in canlı yayındaki zor anları.

Hilal Cebeci'den bol frikikli oryantal - İzle 10:31
Hilal Cebeci'den bol frikikli oryantal - İzle

Hilal Cebeci'den transparan gecelikle oryantal.

Bayülgen'den Rabia Kazan'a sert eleştiri - İzle 10:16
Bayülgen'den Rabia Kazan'a sert eleştiri - İzle

Okan Bayülgen, programına konuk ettiği Rabia Kazan'a samimiyetsizlik eleştirisinde bulundu.

Mali: Nafakadan anam ağladı 11:55
Mali: Nafakadan anam ağladı

Manken Irmak Atuk'la birlikte olan Erbil, sevgilisinin "Evlenelim" baskısı üzerine isyan etti


31,336 kişi takip ediyor

Oyna kafanı dağıt!