Said Nursi de Kürtçe açılım istemiş

Said Nursi de Kürtçe açılım istemiş

Son dönemde en çok konuşulan konulardan biri olan Kürt kökenli vatandaşlar için anadilde eğitim hakkını, ilk olarak, Said-i Nursi'nin yıllar önce Sultan Abdülhamid'den istediği iddia edildi.

'KÜRTLER NEYE MUHTAÇ?'

Türkiye'de son dönemde sıkça dile getirilen anadilde eğitim talebini, ilk olarak 103 yıl önce Said-i Nursi'nin, Sultan 2'nci Abdülhamid'den istediği ortaya çıktı. Said-i Nursi, 1908 yılında Sultan Abdülhamid'e gönderdiği "Kürtler neye muhtaç?" başlıklı önerilerini içeren mektubunda; 'Kürdistan bölgesinde' eğitim ve öğretimin Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe ve Arapça verilmesini talep etmiş.

Asar-i Bedie (Garip Eser) isimli Osmanlıca kitapta Said-i Nursi'nin kaleme aldığı yazılara yer veriliyor. Said'i Nursi 3 Aralık 1908'de Osmanlı Padişahı 2'nci Abdülhamid'e, Batılı ülkelerin karışıklığa yol açacağını ve Kürtlerin gelecekte bir darbe içerisine gireceğini işaret ediyor.

MEKTUPTA DİKKAT ÇEKEN ÖNERİLER

Dönemin Yüksek Din İşleri Kurulu'nda görev yapan Said-i Nursi'nin mektubunda şu öneriler dikkat çekiyor:

"Halkın eğitimden teşvik edilmesi için Mısır El Ezher Üniversitesi'nin bir kardeş kolu olarak, Kürdistan bölgesindeki Beytüşşebap, Sason, Van, Diyarbakır ve Bitlis gibi merkezlerde Arapça, Türkçe ve Kürtçe lisanlarında eğitim veren, din ve fen eğitimlerinin bir arada verildiği bir okul açılarak, 50'şer öğrencinin eğitim ve öğretimden faydalanması gerekmektedir. Bununla eğitimin temeli tesis eder. Bundan birlik ve beraberlik sağlanır."

HT