Sakarya zengin Arapların akınına uğruyor

2

Sakarya'nın Sapanca, Akyazı ve Kocaeli'nin Maşukiye ilçeleri, zengin Arapların akınına uğruyor. 123 bin metrekarelik taşınmaz alan Araplar, Sapanca, Akyazı ve Maşukiye üçgeninde adeta küçük bir Arabistan kurdu.

Tek seferde 50-60 daire, 10 plazma TV alıyor, pazarlık bile etmiyorlar. Ancak bölgedeki altyapı, Arapların hızına yetişmekte zorlanıyor: Milyon dolarlık kimi villalar sobayla ısınıyor. İstanbul'a 2 saatlik mesafedeki Sakarya, özellikle zengin Arap turistlerin ikinci vatanı olma yolunda ilerliyor. Habertürk'ün haberine göre, son 3-4 yıldır turla geldikleri bölgeye hayran kalan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt vatandaşı Araplar, villa, otel, toplu konut satın alarak Akyazı, Sapanca ve Maşukiye ilçelerinde kurdukları küçük Arabistan'la, her geçen gün biraz daha Sakarya'nın 'yerli'si oluyor.

VİLLAKÖY'E DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Bölgede yaz aylarında Arap nüfus 5 bine kadar çıkıyor. Araplar, kış aylarında ise kaplıcalar için Sakarya'ya akıyor. Sapanca'da göl manzaralı orman içine konumlanmış ev ve araziler, Türk ortaklı Arap yatırımcılar tarafından satın alınarak, 650-700 bin dolarlık lüks villaların inşa edildiği 'villaköy'lere dönüştürülüyor.

Çevresinde devremülk ve termal tesisler bulunan 85 bin nüfuslu Akyazı'nın Kuzuluk Beldesi, Arapların bir diğer gözdesi... Öyle ki, Kuzuluk'ta fındık bahçelerini satın alan Araplar bile var. Kuzuluk Orta Mahalle'deki 2 katlı lüks villalar ile arsaların çoğunun sahibi Araplar. 10 odadan oluşan villaların her odasında plazma TV ve klima, yatak odalarının hepsinde ise ebeveyn banyosu bulunuyor.

DAĞIN YAMACINDA LÜKS SİTELER

Arapların mülk edindiği ve sıklıkla geldiği yerlerden biri de Sapanca'nm Dibektaşı Mahallesi... 600 nüfuslu mahallenin nüfusu yazın bin 500'e çıkıyor. Bin 200 metre rakımlı dağın 300'üncü metresinde inşa edilen villa ve siteler, Sapanca Gölü'ne bakıyor. Bölgede halihazırda inşaatı süren 30 site var.

Villaların fiyatları 500 bin TL'den başlıyor, 2 milyon TL'ye kadar çıkıyor. Sapanca, Kuzuluk ve Maşukiye'de neredeyse her 5 metrede bir emlakçı var. Hepsinin camında, Arap müşterilerine yönelik devremülk, villa, site ve arsa ilanları asılı... Bölgede arsa fiyatları Arapların gelmesiyle 4 kat artmış durumda.

PAZARLIK YOK HAYAT NAKİT

Kuzuluk'ta et konusunda Arap turistlerin favorisi olan bir restoranın sahibi, Arapların bahşişte de çok cömert olduğunu söylüyor. Beyaz eşyacılar da Araplar sayesinde bayram edenlerden... Satışlar patladığı gibi, Araplar ödemeleri pazarlıksız ve nakit yapıyor.