Sandık bilmecesi

Sandık bilmecesi

Kış şartları ve aynı yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle yerel seçimlerin 2013 sonbaharına çekileceği iddiaları kulisleri hareketlendirdi. Başbakan Erdoğan ve AK Partililer, 'Biz seçimlerin zamanında yapılması taraftarıyız. Muhalefetten teklif gelirse bakarız' diyerek açık kapı bıraktı. Muhalefet ise topu iktidar partisine attı

MUHALEFET İSTERSE MÜZAKERE EDERİZ

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi: Bundan önceki tüm seçimleri biz zamanında yaptık. Bu sayede siyasi istikrar ve güven ortamı oluştu. Dolayısıyla bizim gündemimizde yerel yönetimlere ilişkin seçimin öne alınması gibi bir düşünce yok. Biz düşünsek bile tek başına uygulama şansımız da yok. Çünkü anayasada 'Seçimler 5 yılda bir yapılır' deniyor. Anayasa değişikliği de en az 367 oyla yapılabilir. Tek başımıza bu rakama ulaşmamız mümkün değil. Tabii Meclis'te bir uzlaşma olursa bunu da bozmayız. Mart ayı kış mevsimine geliyor. Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu da böyle bir dönemde kaza geçirdi. Kış şartları ve yerel seçimlerden birkaç ay sonra hazırlıkların başlayacağı Cumhurbaşkanlığı seçimi dikkate alınarak, 'Bu seçimleri sonbaharda yapalım' şeklinde muhalefetten öneri gelirse yetkili organlarımızda müzakere ederiz.

ÖNE DEĞİL, İLERİ BİR TARİHE ALINSIN

- CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi: Bizim gündemimizde yerel seçimlerin öne alınması gibi bir konu yok. Seçimler zamanında yapılır. Ancak 'Mevsim itibariyle uygun değil, bu düzeltilmeli' diyorlarsa, 2014 sonbaharına öteleyebiliriz. Muhalefetten gelen bir öneri yokken, 'Muhalefet isterse bakarız' diyorsa iktidar partisi, herhalde onların aklından öyle bir şey geçiyor. Yerel seçimlerin sonbahara ötelenmesi, Cumhurbaşkanlığı seçimini de etkilemez. Zaten seçimlerin zamanı henüz netleşmedi. İktidarın, 13 ilin büyükşehir yapılması yönündeki hazırlığı olumlu. Nüfusu 750 bini geçen illerin büyükşehir olması uygun, ancak büyükşehir ilan edilecek illerde sınır olarak il genelinin olmaması gerekir.

ÖNCE AKP TAVRINI ORTAYA KOYSUN

- MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman: Hükümetin bu konuda ne düşündüğü net olarak belli değil. Gündemde böyle bir konu da yoktu. Hükümet, seçimlerin öne alınması gerektiğini düşünüyorsa, bunu tasarı halinde TBMM'ye getirir, MHP de o zeminde değerlendirmesini yapar. MHP olarak biz de seçimlerin zamanında yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Ama mutabakat oluşursa neden olmasın.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan: Öncelikle AKP'nin mahalli idareler konusuna nasıl baktığını ortaya koyması gerekiyor. Daha önce sınırlı sayıdaki ilin büyükşehir yapılacağı söyleniyordu, şimdi rakam da kriterler de değişmiş gibi gündeme yansıyor. AKP bunları şeffaf tartışmıyor. Öncelikle AKP neyi yapmak istediğini ortaya koymalı. Muhalefetten 'Yerel seçimler erkene alınmalı' diye bir ses çıkmamıştı. Kendileri gündeme getiriyorlar.

SEÇİM TAKVİMİ GAYET UYGUN

- BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan: Biz, seçimlerin zamanında yapılmasını istiyoruz. Yerel seçimlerin takvimi gayet uygun. Bahar ayına giriliyor, havalar da güzel. Bunu erkene veya öteye taşımanın anlamı yok. 2014 yılı Ağustos ayı sonuna kadar yapılması gereken Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleştirilmesinde de engel yok. Biz her halükarda seçime hazırız. Daha yerel seçime iki yıl var.