Şanlıurfa'da çiftçiler DEDAŞ binasını yaktı

Şanlıurfa'da çiftçiler DEDAŞ binasını yaktı

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde elektrik kesintilerini protesto eden grup, bazı kamu binalarına zarar verdi. Elektrik kesintileri nedeniyle tarlalarını sulayamadıklarını ve ürünlerinin kuruduğunu iddia eden bir grup çiftçi, sabah saatlerinde başladıkları protestolarını sürdürüyor.

Şanlıurfa'da çiftçiler DEDAŞ binasını yaktı İZLE

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Sabah saatlerinde polis müdahalesinin ardından dağılan grup bir süre sonra tekrar toplandı, güvenlik güçlerinin dağılmaları konusundaki uyarılarını dikkate almayan gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi.

Şanlıurfa'da çiftçiler DEDAŞ binasını yaktı

DEDAŞ'I YAKTILAR

Polise taşla karşılık veren eylemciler, belediye hizmet binasını ve bir banka şubesini de taşladı. Grup, daha sonra Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Şube Şefliğini ateşe verdi.

Şanlıurfa'da çiftçiler DEDAŞ binasını yaktı

İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle DEDAŞ şefliğindeki yangın söndürüldü. Yangında bina içerisindeki eşyalar ve bazı evraklar zarar gördü. Gruptakilerin eylemleri ilçede ara sokaklarda devam ediyor.

Şanlıurfa'da çiftçiler DEDAŞ binasını yaktı

DEDAŞ 5 İLDE KAÇAK KULLANAN ÇİFTÇİLERİ BULDU

Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'te tarımsal sulamada kullanılan 4 milyar kilovat saat kaçak elektrik bedelini tahsil etmekte sıkıntı yaşayan Dicle Elektirik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), uygulamaya geçirdiği yeni yöntemle hangi üreticilerin enerji tükettiğini tespit etti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verileri ve uydu görüntüleri yardımıyla 2013 yılında 33 bin çiftçinin 4 milyar kilovat saat elektrik kullanarak sulama yaptığını belirleyen DEDAŞ, bu çiftçilere borç tebligatı gönderdi.

HELALLEŞME KAMPANYASI BAŞLATILDI

Öte yandan DEDAŞ, hesaplanan borca yüzde 75 indirim imkanı sağlayan "Helalleşme" kampanyası başlatırken 16 Haziran'a kadar sürecek kampanyada sulama yapan çiftçilerden sezonluk olarak mısır ve pamuk üretimi için 100 dönüme 9 bin lira, ikinci ürüne de artı 2 bin lira ödemesi talep edildi.

33 BİN ÇİFTÇİNİN DESTEĞİNE BLOKE

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar 2014'te tarımsal destekleme ödemesi yapılmayacağına" dair Bakanlar Kurulu kararı uygulama tebliğinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi dolayısıyla 33 bin çiftçinin destekleme ödemesine bloke konulması bekleniyor.