Şarık Tara kimdir

Şarık Tara kimdir

Şarık Tara, 22 Nisan 1930 tarihinde Yugoslavya, (Makedonya'nın başkenti) Üsküp'te doğdu. Annesi Mahmure Hanım Erenköy Kız Lisesi'nde okumuş, dönemin şartları uygun olmadığından tıp tahsili yapamamış. Şarık Tara, anne tarafından I. Murat'ın öncü kuvvet komutanı ve Yıldırım Bayezid tarafından Üsküp ve Kosova bölgesini idareye tayin edilmiş olan Yiğit Bey'in torunudur . Yahya Kemal ile torun çocukları olmaları nedeniyle aralarında akrabalık bağı vardır. Şarık Tara'nın babası Fevzi Bey ise, bilindiği kadarı ile son üç kuşağı esnaflık yapan Karadağ kökenli Hacıhamziç (Tara'nın dedesi İbrahim Bey'in babası Hamza Bey'den dolayı bu isimle anılırlar - Tara soyadı ise Karadağ'daki Tara Dağı ve Tara Nehri'nden gelmektedir) ailesindendir.

KÖKLÜ VE MÜREKKEP YALAMIŞ BİR AİLE

Şarık Tara'nın babası Fevzi Tara, Üsküp, Beyrut ve Belgrad'da tahsil yapmış bir avukattır. Sancak ve Güney Yugoslavya Müslümanlarının Yugoslavya Kralı nezdinde temsilciliğini de yapan babası, Manastır'da avukatlık stajını yaparken annesi ile tanışmışlardır. Şarık Tara’nın, Yaşar ve İlhan adında iki erkek kardeşi ile Vildan (Gülçelik) adında bir kız kardeşi bulunmaktadır. Şarık Tara, 1956 yılından beri Lale Tara (Ataman) ile evlidir. Zeynep ve Leyla adında iki kızı ve Sinan adında bir oğlu vardır. Tara, askerliğini İskenderun’da istihkam yedek subay olarak yaptı.

SIRP MEKTEBİ'NDEN İTÜ İNŞAAT FAKÜLTESİ'NE

Şarık Tara, Üsküp'te çiftlikleri olan bir ailenin çocuğu olarak mürebbiyeler ve hizmetçilerin bulunduğu bir çocukluk dönemi geçirdi. İlkokula Sırp Mektebi'nde başlayan Tara, 2. Dünya Savaşı yüzünden 1942 yılında Üsküp Başkonsolosu Reşat Karabuda'nın yardımıyla İstanbul'a geldi ve yengesi Seniha Hanım'ın yanında kaldı. Orta ve lise eğitimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1949'da girdiği İTÜ İnşaat Fakültesi'nden 1954 yılında mezun oldu.

GECE VARDİYASINDAN ŞİRKETLER GRUBUNA...

Okurken bir yandan ailesinin paraya olan ihtiyacı nedeniyle çeşitli işlerde çalışan Şarık Tara, ilk çalışma hayatına inşaatlarda çalışarak başladı. 15-16 yaşlarında bir fabrikada gece vardiyasında çalışan Tara, sonra Beşiktaş'taki mensucat fabrikasındaki Yugoslav mühendise tercümanlık yapmaya başladı. 1955'te Haydarpaşa Soğuk Hava Deposu'nun şantiye şefi olarak çalışan Tara, daha sonra Şarık Tara Şirketi'ni kurdu.

ENİŞTE VE KAYINDAN ENKA

İstinye Köprüsü'nün temelleri ile Yeşilköy sahil yolundaki koruma duvarlarını Veziroğlu'na taşeron olarak çalışarak yapan Tara, 1957 yılında kız kardeşi Vildan Gülçelik'in kocası Sadi Gülçelik ile birlikte ENKA Kollektif Şirketi'ni kurdu ve müteahhitlik faaliyetlerine başladı. Sadi Gülçelik’in 19 Ağustos 1980’de Suudi Arabistan’da uçak kazasında hayatını kaybetmesine kadar ortaklıkları devam etti.

İNŞAAT'TAN MAKİNE'YE

1960’larda, ENKA ilk yatırımlarını, Pimaş Plastik ve Altaş Çelik El Aletleri fabrikalarının kuruluşu ile iki imalat sanayine yaptı. Enişte ve kayınbirader sözcüklerinin ilk hecelerinden oluşan bir isim olan ENKA Kollektif Şirketi, daha sonra Anonim Şirket'e, 1972'de de ENKA Holding A.Ş.’ye dönüştü. ENKA kurulduğu ilk günlerden itibaren gözünü zorlu taahhütlere dikmişti. Bugünkü ENKA’nın esası, tamamı İstanbul sınırları içerisindeki endüstriyel fabrikalar, rıhtımlar, tersane kızakları, tersaneler, hububat siloları, köprüler, yollar ve iskelelerin inşası olan ilk projelerinin çeşitliliği ile tanımlandı. İlk yılların önemli projeleri arasında Türkiye’deki Aksu Kağıt Fabrikası, Chrysler Kamyon Montaj fabrikası ve Haydarpaşa Hububat Siloları'nın inşası bulunmakta.

DÜNYA DEVLERİ ARASINDA

1990 yılı itibarıyla ENKA, dünyadaki en iyi müteahhit şirketler arasında anılmakta, tasarım, satın alma, inşaat, montaj, işletme, bakım ve yönetime kadar kapsamlı bir yelpazede hizmetler sunmaktadır. 1990’lardan sonraki yıllarda, ENKA, faaliyetlerini dünyanın farklı bölgelerine doğru genişletmeye devam etti. 1993’ten başlayarak, ENKA, ortak girişim partneri Bechtel firması ile birlikte, Kazakistan’da, Tengiz Petrol Sahaları'nın geliştirilmesi için çeşitli projelere dair bir dizi sözleşme imzaladı.

RUSYA'DA PARLADI

1990’ların başında ENKA, Rusya’da uzun süreli ilişkiler kurma isteğini doğrulamış ve Mosenka ve Moskva Krasnye Holmy adında, Moskova’daki ofis ve yerleşim binalarını geliştirmek ve yönetmek için iki anonim şirket kurdu. ENKA şu anda Rusya’da, birçok global şirkete yerel merkez ve tesis sunan, 318.500 m2 ofis alanına ve 230.000 m2 alışveriş merkezine sahip ve bunların yönetimi de üstlenildi. Bugüne kadar ENKA, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nda, binalar, hastaneler, endüstriyel fabrikalar, petrol ve gaz projeleri olmak üzere 130’dan fazla proje tamamladı. Kamu ve özel kuruluşları ile vakıf ve spor kulüplerinde sosyal faaliyetlerde bulunmakta ve bunlara maddi ve manevi destek de sağlamaktadır. Şarık Tara’ya yurt içi ve yurt dışındaki iş ve sosyal faaliyetleri nedeniyle çok sayıda ödül verildi.

BABADAN OĞULA...

Şarık Tara, 1986 yılında 56 yaşındayken işleri oğlu Sinan’a devretti. Mart 1994 tarihinden itibaren Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara, Onursal Başkan da Şarık Tara’dır. Şarık Tara’nın Sınırların Ötesinde isminde bir kitabı bulunmaktadır. Koç ailesi üyelerini geçerek 2014 yılının vergi rekortmeni olan Şarık Tara, ENKA Şirketler Grubu Fahri Başkanı'dır ve İnşaat Yüksek Mühendisi'dir. Grubun Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı oğlu Sinan Tara yürütmektedir. Şarık Tara, RUYİAD (Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği) üyesi ve derneğin Yüksek İstişare Konseyi Başkanı'dır.