Savcı Mehmet Selim Kiraz kimdir

mehmet kiraz

İstanbul Adliyesi'nde teröristlerce rehin alınan ve düzenlenen operasyonun ardından ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede 46 yaşında hayatını kaybeden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz, 1969 yılında doğdu.

OKULU TERZİLİK YAPARAK BİTİRDİ

Aslen Siirtli olan ve yaklaşık 40 yıl önce Mersin'e göç eden 6 çocuklu Hakkı-Saadet Kiraz çiftinin tek oğlu olan Savcı Kiraz, Mersin İmam Hatip Lisesi'ni hem okuyup hem terzilik yaparak bitirdi.

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanan ve yatay geçiş ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Savcı Kiraz, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kararnamesi ile 2010'da Osmaniye'den Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcılığı'na atandı.

GEZİ PARKI DAVALARINDA GÖREVLENDİRİLDİ

Savcı Kiraz, 4 yıl burada çalıştıktan sonra 2014 yılında HSYK'nın yaz kararnanemesi ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçlar Soruşturma Bürosu'nda Gezi Parkı dava dosyalarında görevlendirildi.

Berkin Elvan ile ilgili dosyanın dışında yine eylemler sırasında yaralanan Lobna Allami, Okan Özçelik, Volkan Kesanbilici, Edral Sarıkaya, Aydın Aydoğan ve Burak Ünveren’in de aralarında olduğu çok sayıda kişinin soruşturma dosyasını yürütüyordu.

BERKİN ELVAN SORUŞTURMASININ SAVCISI

Savcı Kiraz, Elvan’la ilgili dosyayı aldıktan sonra soruşturmayı sürdürürken, son olarak Emniyet Müdürlüğü’nden daha önce eşkâlleri belirlenen ikisi ZET'çi (biber gazı tabancası kullanan polisler), biri de muhimmatçı 3 polisin açık kimliklerinin belirlenmesi amacıyla olay günü o bölgede görevli 21 polisin kimliklerinin soruşturulmasını istedi. Buna rağmen hain bir terör eyleminde şehit oldu.

GÖREVLENDİRİLMEYİ KENDİSİ TALEP ETTİ

Dava ile ilgili adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarına rağmen Savcı Kiraz, Berkin Elvan dosyasında Elvan’ın ölümüne ilişkin görüntüleri, Jandarma Kriminal’e araştırılması için göndererek bu iddiaların çürütülmesini amaçlamaktaydı. 14 yıllık savcı olan Kiraz, Çağlayan Adliyesi'ndeki görevlendirilmesini de kendisi talep etmiştir.

Evli ve 2 çocuk babası olan Savcı Kiraz’ın eşi de aynı zamanda Çağlayan Adliyesi’nde hakim olarak görev yapmaktadır.

SAVCININ İSMİ ÇAĞLAYAN ADLİYESİ'NE VERİLDİ

İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısında şehit olan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın Eyüp Sultan Camisi'nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir adalet şehidi olan Savcı Kiraz’ın adının Çağlayan Adliyesi’ne verildiğini açıklamıştır.

Çağlayan Adliyesi'nin yeni adı Mehmet Selim Kiraz Adalet Sarayı olarak değiştirililmiştir.