SBS sonuçlar yanlış hesaplandı gerekçesiyle iptal edildi

SBS sonuçlar yanlış hesaplandı gerekçesiyle iptal edildi

Ankara 18. İdare Mahkemesi, CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın ile Defne Sena Uzuner isimli öğrencinin başvurusu üzerine yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Bir öğrenci velisi ise sınava katılan 718 adayın sonucunun yeniden değerlendirilmesinin puanlardaki standart sapmaları değiştireceği ve bunun da tüm öğrencilerin sıralamasına yansıyacağı gerekçesiyle sınav sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürerek, iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Ankara 18. İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı.

YÜRÜTME DURDURULMUŞTU İTİRAZ REDDEDİLDİ

Davayla ilgili ilk incelemesini yapan İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti.

MEB Hukuk Müşavirliği, yürütmeyi durdurma kararına Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz etmiş, itirazı görüşen Ankara Bölge İdare Mahkemesi, itirazı reddetmişti.

1 MİLYON ÖĞRENCİNİN SONUÇLARI İPTAL

Davayla ilgili ilk incelemesinde SBS sonuçlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı veren Ankara 18. İdare Mahkemesi, davayı esastan da sonuçlandırdı. Mahkeme, SBS sonuçlarının yanlış hesaplandığı gerekçesiyle 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği sınav sonuçlarını iptal etti.

MEB'DEN AÇIKLAMA

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan, mahkeme kararına ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada yürütmeyi durdurma kararı sonrasında gerekenin yapıldığı, sınav sonucuna ilişkin herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığı belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Danıştay'a itiraz etmesi bekleniyor.

Açıklamada, şöyle denildi:

"Verilmiş olan karar mucibince ve mahkemenin yönlendirmesine göre, sınav sonuçları Bakanlığımızca yeniden hesaplanmış ve mezkur karardan kaynaklanabilecek olası mağduriyetleri önlemeye yönelik çalışmaların süresi içerisinde tamamlanması için mahkemenin ilk kararının Bakanlığımıza tebliğ edilmesiyle beraber hazırlıklar başlatılarak gerekli tüm önlemler alınmıştır. Sınav sonuçlarının tekrar değerlendirilmesi neticesinde, 4 öğrencimizin daha üst tercihlerine, 99 öğrencimizin ise mevcut okullarından daha alt tercihlerine yerleştirilebilecekleri sonucuna ulaşılmıştır. Ancak bu durumda olan öğrencilerimizin Mahkeme kararından herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için Bakanlığımızca gerekli tedbirler alınmış olup karardan etkilenen öğrencilerle iletişime geçilerek talepleri olması durumunda tercihleri doğrultusunda işlem yapılacağı kendilerine bildirilmiştir.

Sonuç olarak, öğrenci Defne Sena Uzuner tarafından Ankara 18. Bölge İdare Mahkemesince verilen yürütmeyi durdurma kararına istinaden Bakanlığımız, daha üst tercihe yerleşebilecek olan öğrencilerin istemeleri halinde yerleşebilecekleri okullara kayıt imkanı tanınması, daha alt tercihlere yerleşecek öğrencilerin mevcut okullarında eğitim-öğretimlerine devam edebilmelerine imkân sağlanması hususlarında her türlü iş ve işlemi yapmıştır. Konuyla ilgili olarak bu durumdaki öğrenci velilerine gerekli tebligatta bulunulmuştur.

Söz konusu davayla ilgili olarak 31 Mart 2014 tarihinde verilmiş olan karar doğrultusunda yapılması gereken iş ve işlemler, yürütmeyi durdurma kararını takiben zaten gerçekleştirilmiş olup yeni bir işlem yapılmasına ihtiyaç bulunmamaktadır."