Sebahat Tuncel kimdir

sebahat tuncel

Sebahat Tuncel, 5 Temmuz 1975 tarihinde Malatya'da doğdu. Babasının adı Fahrettin annesinin adı Meryem'dir. 5 yaşındayken babamı yurt dışına gidince annesinin ailesinin yanında Sivas’ta Gürün Konakpınar’da dedesinin köyünde yaşayan Tuncel'in anne tarafı, Sivas Alevi Kürtlerindendir. Baba tarafından da Dersim’den Koçgiri’ye, Koçgiri’den Malatya’ya gelen ailesi Kurmancı’dır.

Balaban aşiretine mensup olan Tuncel, siyasete 1998 yılında HADEP Kadın Komisyonu'nda başladı. 1996 yılında Mersin Mut’ta Harita Kadastro önlisans programından mezundur.

KADIN ÇALIŞMALARI İLE SİYASETE ATILDI

Sebahat Tuncel, HADEP'in son kongresinde Esenler HADEP İlçe Başkanlığı'na seçildi. Aynı dönem HADEP kapatılınca, DEHAP İstanbul İl Başkanlığı Kadın Komisyonu'nda çalışmaya başladı; Demokratik Toplum Partisi kurucu üyeliği ile DTP, MYK üyeliği yaptı. 15 Ekim 2011 tarhinde kurulan Halkların Demokratik Kongresi'nin Ertuğrul Kürkçü ile birlikte Eş Sözcüsü oldu.

GİYDİĞİ KIYAFETLER NEDENİYLE TUTUKLANDI

Tuncel, 5 Kasım 2006'da Kuzey Irak'ta PKK Demokratik Kurtuluş Partisi (PRD) kongresine örgüt mensuplarının giydiği kıyafetlerle katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Kocaeli'nin Gebze ilçesinde 9 aydır tutuklu bulunurken İstanbul 3. Bölgeden bağımsız milletvekili seçilen Sebahat Tuncel, 25 Temmuz 2007 tarihinde cezaevinden tahliye edildi.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI VERİLDİ

12 Haziran 2011 tarihinde yapılan 24 Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde İstanbul 1. Bölgeden tekrar bağımsız milletvekili adayı olan ve seçilen Tuncel, yeniden BDP'ye katıldı. Eylül 2012'de Sebahat Tuncel hakkında PKK terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi ve "karar kesinleşinceye kadar yurt dışına çıkış yasağı" uygulanmasına karar verdi. Tuncel'in "adli kontrol kararına yaptığı itiraz İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 11 Ekim 2012 tarihinde reddedildi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURDU

Sebahat Tuncel de 28 Kasım 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Bu arada temyiz üzerine davayı görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi 24 Aralık 2013 tarihinde İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını onadı. Anayasa Mahkemesi, 20 Şubat 2014 tarihinde Tuncel'in başvurusunu karara bağladı.

Anayasa Mahkemesi, Tuncel'in "masumiyet karinesinin ihlal edildiği" iddiasını "açıkça dayanaktan yoksun olması"; "seyahat özgürlüğünün ihlal edildiği" ve "eşitlik ilkesinin ihlal edildiği" iddialarını "konu bakımından yetkisizlik" gerekçeleriyle reddetti.

Anayasa Mahkemesi, Tuncel'in "seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının" ise ihlal edildiğine karar verdi.

POLİSE TOKAT ATTI

2011 yılında, Silopi ve Batman’daki Nevruz kutlamalarında yaşanan gerginlikte, BDP’li Sabahat Tuncel, polise tokat attığı görüntülerle gündeme geldi ve oldukça tartışıldı. Polis taş attığı iddia edilen göstericilere tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale edince, Tuncel, sorumlu tutttuğu başkomisere tokat attı ve basın mensupları bu görüntüyü kayıt altına aldı.

Sebahat Tuncel'in tokat attığı başkomiser Murat Çetiner, Silopi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açtığı davada yasal faizi ile birlikte 36 bin 720 lira tazminat kazandı. 14 taksit halinde BDP'li Tuncel'den tazminat alan Çetiner, aldığı ilk taksitle Şırnak'ta eğitim gören öğrencilere çeşitli hediyeler almış ve zarflar içerisinde çocuklara para yardımında bulunmuştu. 2014 yılında da Çetiner, Bakırköy İlçe Emniyet Müdürlüğü görevine atandı.

Sebahat Tuncel’in kargaşa sonrasında uğradığı eleştiriler birçok feminist grup için “kadın”ın “erkek”e uyguladığı şiddet ile toplumsal cinsiyet rollerinin yıkılmasına yapılan suçlamalar olarak açıklanırken birçok farklı grup da Milletvekili kimliği ile kamu görevlisine yapılan şiddetin meşrulaşmaması açısından değerlendirildi.

İTÜ MADENCİLİK FAKÜLTESİ PENCERESİNDE

2014 yılında Sebahat Tuncel, İTÜ'de öğrencilerin Soma için işgal ettiği Madencilik Fakültesi'ne pencereden girip çıkması görüntüleriyle gündeme geldi. Kapılardaki barikatlar nedeniyle Tuncel ve gazeteciler binanın arkasındaki pencereden içeri girdi ve bu görüntüleri de oldukça konuşuldu.

Sebahat Tuncel bu konuyla ilgili yorumlarını ve açıklamalarını Twitter'da @tuncelsebahat hesabından takipçileriyle paylaştı.

BİBER GAZI FENALAŞTIRDI

2015 yılında 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü törenlerine katıldı ve Beşiktaş’ta polisin biber gazlı ve TOMA'lı müdahalesine maruz kaldı. Sebahat Tuncel, gaz sonrası fenalaştı ve bu görüntülerle tekrar gündeme geldi.