Seçim sonrası gayrimenkul değerleri yüzde 30-40 artabilir

konut

Türkiye’de haziran ayından bu yana üretim azalıyor, güven endeksi düşüyor, işsizlik verileri yükseliyor ama konut satış rakamları, yapı izin belgesi ve yapı ruhsatı sayısı her geçen gün artıyor. Gayrimenkul danışmanları, 1 Kasım seçimlerinin ardından hükümet kurma sürecinin sorunsuz olması halinde gayrimenkul yatırımlarının yüzde 30-40 dolaylarında artabileceğini savunuyor. Haziran ayında gerçekleşen genel seçimlerin ardından hükümetin kurulamaması yabancı yatırımcıları olduğu kadar yerli yatırımcıları da korkuttu.

'EN KARLI YATIRIM RİSK ALINARAK YAPILANDIR'

Önünü göremeyen yatırımcılar nakitte kalmayı tercih ederken, Onursal Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, bu tür kriz ortamlarının çok büyük fırsatları da beraberinde getirdiğine işaret etti.

Mevcut durumda alım kararları beklemede olsa da cazip yatırım fırsatlarının kaçırılmaması gerektiğini anlatan Öngün, şunları söyledi: “Piyasalardaki belirsizlik seçimlerin ardından dağıldığında zor zamanda yaptığınız yatırım ‘altın yumurtlayan tavuk'a dönüşebilir. Kaldı ki böyle dönemlerde elinde nakit olanların pazarlık oranları daha yükselebiliyor. Seçim öncesinde yatırım yapmak isteyenlerin ilk seçeneği arsa ve tarla gibi gayrimenkuller, ardından konut olmalı. Ancak alımların cazibesi yüksek olsa da önlerini göremedikleri dönemlerde çok ciddi borçlar altına girmemeleri gerekiyor. Toplam maliyetin yüzde 60’ı ceplerinde olmadan adım atmasınlar. Seçim sonrasında bulutlar dağıldığında parası olan herkes yatırım yapar. Ama en karlı yatırımlar risk alınarak yapılanlardır. Biz, çalışma ortaklarımızı böylesine riskli dönemlerde doğru yönlendirerek onların maksimum kazanç elde etmelerini sağlıyoruz.”

'ARSA FİYATLARI ARTABİLİR'

1 Kasım’ın ardından ortaya çıkacak siyasi tablonun ve hükümetin ne kadar çabuk kurulacağının sektör açısından çok büyük önem taşıdığının altını çizen Öngün, şöyle devam etti: “Hükümetin hemen kurulması yabancı yatırımcının yeniden Türkiye’ye yönelmesi, güven endeksinin artması, iç piyasalara güven gelmesi, TL’nin döviz karşısında daha da güçlenmesi gibi olumlu sonuçları da beraberinde getirecektir. Hükümet kurulur ve güven ortamı tesis edilirse ülke ekonomisi Gezi olaylarının öncesine döner, arsa-tarla fiyatları 6 ay gibi kısa bir sürede yüzde 30-40 artar. Bu dönemde alıp kenara atacağınız bir arsa hayatınız için dönüm noktası olabilir.”